Paradižnik je botanično gledano sadež, ki ga imamo za zelenjavo. Še posebej se uporablja v poletnem času, ob rednem uživanju pa ima številne koristi za zdravje. Vsebuje vitamin C, kalij, folno kislino, betakaroten in druga hranila.
Poveča se vnos antioksidantov
Vsakodnevno uživanje paradižnika lahko bistveno poveča raven antioksidantov, predvsem likopena. Likopen je karotenoid, ki daje paradižniku rdečo barvo. Znan je po svoji sposobnosti nevtralizacije škodljivih prostih radikalov v telesu, kar lahko zmanjša tveganje za nekatere kronične bolezni.
Zmanjšano tveganje za možgansko kap
Različne študije so pokazale, da redno uživanje paradižnika lahko zmanjša tveganje za možgansko kap, predvsem zaradi visoke vsebnosti likopena. Ena izmed raziskav je ugotovila, da imajo ljudje z najvišjo koncentracijo likopena v krvi 55 odstotkov manjše tveganje za možgansko kap v primerjavi s tistimi z najnižjo vsebnostjo likopena.
Izboljša se zdravje kože
Kombinacija vitamina C, likopena in drugih antioksidantov v paradižniku pomaga zaščititi kožo pred sončnimi poškodbami ter lahko prepreči nekatere znake staranja, kot so drobne gubice in povešena koža. Vitamin C je ključen za proizvodnjo kolagena, ki ohranja kožo čvrsto in mladostno.
Pripomore k izboljšavi vida
Paradižnik je bogat vir betakarotena, ki je bistvenega pomena za ohranjanje dobrega vida. Redno uživanje paradižnika spodbuja dolgoročno zdravje oči in lahko zmanjša tveganje za nekatere očesne bolezni, piše Parade.