Štajersko prekmursko bučno olje se lahko uporablja skoraj povsod: za mariniranje, za pripravo omak, za prelive testenin, za rižote, za hladne mesne jedi, juhe, sladice in za pripravo različnih namazov. Pravi gurmanski užitek pa se zagotovo najde v kombinaciji s sladicami. Ste poskusili že tartufe z bučnimi semeni, bučnim oljem in brusnicami v beli čokoladi? Prepletanje okusov je enostavno božansko.
[[image_7_article_75873]]
Tartufi z bučnim oljem, bučnimi semeni in brusnicami v beli čokoladi
Ste Štajersko prekmursko bučno olje že kdaj preizkusili v solati s testeninami? Če ne, potem je čas, da odkrijete to izjemno kombinacijo!
Bučno olje dodaja globoko, oreškasto noto, ki preprosto zasije skozi sveže sestavine testeninske solate. Njegova edinstvena aroma dopolnjuje okuse, kot so češnjev paradižnik, rukola in feta sir, ki jih pogosto dodajamo v solate k testeninam. Nekaj kapljic Štajersko prekmurskega bučnega olja spremeni običajen obrok v pravo kulinarično doživetje!
Štajersko prekmursko bučno olje je eden od slovenskih proizvodov, ki so zaščiteni na ravni Evropske unije, saj nosi zaščiteno geografsko označbo. Olje je visoke kakovosti, nerafinirano, izdelano po tradicionalnem postopku s stiskanjem praženih bučnih semen najboljše kakovosti z uporabo toplote in brez aditivov, s čimer se ohranjajo specifičnost, raznolikost in tradicija slovenske kulinarike.
Zaščitena geografska označba (ZGO) ni le oznaka, ampak obljuba kakovosti in avtentičnosti. To pomeni, da je vsaka kapljica Štajersko prekmurskega bučnega olja predelana po tradicionalni recepturi in v skladu z najstrožjimi standardi, kar zagotavlja edinstven okus in najvišjo kakovost.
Da se lahko kmetijske pridelke in živila označi z geografsko označbo:
- morajo biti pridelani ali predelani na določenem geografskem območju, katerega ime nosijo;
- med proizvodom in geografskim območjem mora obstajati povezava;
- kmetijski pridelek ali živilo mora imeti posebno kakovost, sloves in druge značilnosti, ki izvirajo iz določenega geografskega območja.
Ob prihajajoči pomladi smo vam pripravili nekaj namigov, kako lahko bučno olje najbolje uporabite.
Preizkusite in doživite okusno harmonijo, ki jo prinaša bučno olje!
[[image_5_article_75873]]
Rigatoni s feto, brusnicami in limoninim vinaigrette
Sestavine:
- 250 g testenin rigatoni
- 1/2 skodelice feta sira, zdrobljenega
- 1/2 skodelice posušenih brusnic
- 1/4 skodelice sesekljanih orehov
- 1/4 skodelice sesekljanih bučnih semen
- 2 skodelici svežih listov špinače
Za preliv:
- 2 žlici Štajersko prekmurskega bučnega olja
- 1 žlica svežega limoninega soka
- 1 čajna žlička medu ali javorjevega sirupa
- 1/2 žličke dijonske gorčice
- sol in poper po okusu
Priprava:
Skuhajte testenine rigatoni po navodilih na embalaži. Odcedite in sperite pod mrzlo vodo, da se ohladijo. V veliki skledi zmešajte kuhane testenine, nadrobljen feta sir, suhe brusnice, orehe in liste sveže špinače.
V majhni skledi zmešajte bučno olje, limonin sok, med (ali javorjev sirup), dijonsko gorčico, sol in poper, dokler ni gladka. Pokapljajte preliv po mešanici testenin in nežno premešajte, da se združi, tako da je vse dobro prepojeno.
[[image_1_article_75873]]
Ali si lahko predstavljate jagode v solati s Štajersko prekmurskim bučnim oljem?
Bučno olje dodaja globoko, oreškasto noto, ki jagode v solati popelje na povsem novo raven! Poskusite to izjemno kombinacijo in začutite harmonijo okusov, ki bo obogatila vaš obrok.
Balzamična jagodna solata Caprese
Sestavine:
- 3 skodelice jagod, očiščene in narezane
- 1 skodelica mocarele, natrgane ali narezane
- ⅓ skodelice sveže bazilike, sesekljane
- 3 žlice balzamičnega kisa
- 1 žlica Štajersko prekmurskega bučnega olja
- 1 žlička medu
- sol in poper, po okusu
Priprava:
Pripravite preliv: V majhni skledi zmešajte balzamični kis, Štajersko prekmursko bučno olje, med, sol in poper, da se okusi dobro premešajo in povežejo.
V veliko skledo ali servirni krožnik enakomerno razporedite narezane jagode, mocarelo in baziliko. Balzamično bučni preliv pokapljajte po solati. Postrezite takoj in uživajte v sladki, pikantni in kremasti kombinaciji!
Dovolite si drugačnost
Dovolite da Štajersko prekmursko bučno olje v vaši kuhi zapiše novo zgodbo! Odkrijte nepričakovane kombinacije okusov, kjer se tradicionalni recepti prepletajo z modernimi kulinaričnimi idejami:
[[image_4_article_75873]]
Stolpiči jajčevcev in rikote s pestom in bučnimi semeni ponujajo okusno kombinacijo kremastih, oreškastih in slanih okusov. Zaradi večplastnih tekstur in bogatih okusov je to nepozabna jed z mediteranskim navdihom za vsako priložnost.
[[image_2_article_75873]]
Jed iz brstičnega ohrovta popečenega na bučnem olju z javorjevo glazuro je fantastična kombinacija tekstur in okusov, ki bo popestrila vsak obrok. Sladka javorjeva glazura, slana slanina, hrustljava bučna semena, oreščkast okus Štajersko prekmurskega bučnega olja in kremasta feta naredijo vsak grižljaj neustavljiv!
Pa dober tek!
Financirala Evropska unija. Vendar so izražena stališča in mnenja zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ne odražajo nujno stališč in mnenj Evropske unije ali Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja. Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti organ, ki dodeli sredstva.
Za smernice zdravega prehranjevanja obiščite spletno stran: https://prehrana.si/
Naročnik oglasne vsebine je Skupina vrtovi panonski z.o.o.