Nekoč so bile solate, danes sladice, glavne jedi in priloge. Štajersko prekmursko bučno olje je nepogrešljivo v domači kulinariki, saj ne pozna omejitev, zgolj neomejene razsežnosti okusov.

Ste Štajersko prekmursko bučno olje že kdaj preizkusili v kombinaciji z ribjimi jedmi? Če ne, potem je čas, da odkrijete to izjemno kombinacijo!

Lososova rulada z bučnim oljem in baziliko

Lososova rulada s pridihom bučnega olja je lahka in sveža poletna jed, ki navduši z nežnim ravnovesjem okusov. Izjemen značaj ruladi doda Štajersko prekmursko bučno olje, ki s svojo bogato aromo po orehih in temno zelenim odtenkom oplemeniti vsak grižljaj. To dragoceno olje, pridobljeno iz skrbno praženih bučnih semen, je pravi kulinarični zaklad naše regije in se odlično poda k dimljenemu lososu ter kremnemu nadevu. Prava izbira za vse, ki cenijo kakovostne lokalne sestavine in prefinjen okus.

Štajersko prekmursko bučno olje se s svojo bogato, oreškasto aromo in svilnato teksturo izvrstno prepleta z nežnim okusom lososa, v katerih Štajersko prekmursko bučno olje in aromatična bazilika ustvarjata popolno ravnovesje. Le nekaj kapljic tega zlato-zelenega olja doda jedi globino in toplino ter poudari naravne okuse svežih sestavin. Elegantna preprostost te jedi s pridihom razkošja pričara edinstveno vzdušje, ki združuje tradicijo in prefinjenost.

ZAKAJ IZBRATI ZAŠČITENO GEOGRAFSKO OZNAČBO

Štajersko prekmursko bučno olje je eden od slovenskih proizvodov, ki so zaščiteni na ravni Evropske unije, saj nosi označbo kakovosti zaščitena geografska označba. Olje je visoke kakovosti, nerafinirano, izdelano po tradicionalnem postopku s stiskanjem praženih bučnih semen najboljše kakovosti z uporabo toplote in brez aditivov, s čimer se ohranjajo specifičnost, raznolikost in tradicija slovenske kulinarike.

Zaščitena geografska označba (ZGO) ni le oznaka, ampak obljuba kakovosti in avtentičnosti. To pomeni, da je vsaka kapljica Štajersko prekmurskega bučnega olja predelana po tradicionalni recepturi in v skladu z dosledno upoštevanimi standardi, kar zagotavlja edinstven okus in visoko kakovost.

Dovolite si drugačnost

Dovolite da Štajersko prekmursko bučno olje v vaši kuhi zapiše novo zgodbo! Odkrijte nepričakovane kombinacije okusov, kjer se tradicionalni recepti prepletajo z modernimi kulinaričnimi idejami:

Poletni piščančji file s šparglji, feto in bučnim oljem

Sočno pečen piščančji file z žara je odlična izbira za lahko poletno kosilo ali večerjo. Postrežen je s sveže popečenimi šparglji, koščki fine fete in prelit z nekaj kapljicami aromatičnega Štajersko prekmurskega bučnega olja, ki jedi doda prijetno oreškasto noto. Ta preprosta, a okusna kombinacija sezonskih sestavin združuje lahkotnost in polnost okusa – popolna izbira za vroče poletne dni.

Polnjeni šampinjoni s kozjim sirom, brusnicami, špinačo in bučno balzamičnim prelivom

Polnjeni šampinjoni s kozjim sirom, brusnicami, špinačo in balzamičnim prelivom so izvrstna predjed ali lahka poletna jed, ki združuje svežino in bogat okus. Kremasti kozji sir se čudovito poveže s sladko-kislimi brusnicami in nežno dušeno špinačo, medtem ko balzamični preliv doda piko na i s svojo elegantno aromatičnostjo. Ta jed ni le okusna, temveč tudi barvito privlačna in popolna za vse, ki prisegajo na sezonske sestavine in zanimive kombinacije.

Sestavine:

  • 16 velikih belih ali rjavih šampinjonov (button ali cremini), odstranjena stebla
  • 110 g mehkega kozjega sira
  • ¼ skodelice sušenih brusnic, drobno sesekljanih
  • 1 skodelica sveže špinače, sesekljane
  • 2 žlici sesekljanih orehov ali pekanov (neobvezno, za hrustljavost)
  • 2 žlici praženo slanih bučnih semen
  • 2 žlici balzamičnega sirupa
  • Štajersko prekmursko bučno olje
  • 1 strok česna, drobno sesekljan
  • sol in sveže mlet črni poper po okusu
  • svež peteršilj, sesekljan (za okras)

Priprava:

Priprava šampinjonov

Pečico segrejte na 190 °C. Pekač rahlo namastite ali obložite s peki papirjem. Gobe očistite, jim odstranite stebla in po potrebi še malo izdolbite notranjost. V manjši ponvi na srednji temperaturi segrejte Štajersko prekmursko bučno olje. Dodajte česen in špinačo ter pražite 1–2 minuti, dokler špinača ne uvene. Začinite s ščepcem soli in popra, nato odstavite. V srednje veliki skledi zmešajte zmehčan kozji sir, sesekljane brusnice, praženo špinačo in (če želite) sesekljane oreščke in žlico bučnega olja. Dobro premešajte, da dobite enotno zmes. Z žličko nadevajte vsako gobo, tako da se nadev rahlo dviga nad rob gobice.

Polnjene gobe zložite na pripravljen pekač. Pecite 15–18 minut, oziroma dokler gobe ne postanejo mehke, nadev pa rahlo zapečen in topel. Kremasti kozji sir, sladke brusnice in balzamični zaključek ustvarijo praznični užitek v enem grižljaju!

Kremni njoki s piščancem, šampinjoni in šparglji so prava poslastica za ljubitelje bogatih, a uravnoteženih okusov. Nežno zapečen piščanec, sveži šampinjoni in hrustljavi šparglji se odlično povežejo v kremasti omaki, ki jo zaokrožijo pražena bučna semena in nekaj kapljic Štajersko prekmurskega bučnega olja, ki s svojim izrazitim okusom jedi doda edinstveno globino in aromo. Odličen primer, kako se lahko tradicija in sodobna kuhinja dopolnjujeta na krožniku.

To je bilo le nekaj idej, kako lahko Štajersko prekmursko bučno olje vključite v svoje poletne jedi – od lahkih predjedi do polnovrednih glavnih krožnikov. Njegova prepoznavna oreškasta aroma, bogat okus in dragocene hranilne vrednosti jedi ne le oplemenitijo, temveč jim dodajo tudi značaj in pridih tradicije.

Čeprav se odlično poda svežim, poletnim kombinacijam, pa je bučno olje vsestranska sestavina, ki jo lahko uporabljamo v vseh letnih časih – kot pika na i jesenskim juham, zimskim solatam ali pomladnim testeninam.

Naj vas spremlja skozi vse leto in vsak grižljaj spremeni v nekaj posebnega.


Financirala Evropska unija. Vendar so izražena stališča in mnenja zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ne odražajo nujno stališč in mnenj Evropske unije ali Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja. Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti organ, ki dodeli sredstva.

Za smernice zdravega prehranjevanja obiščite spletno stran: https://prehrana.si/

Naročnik oglasne vsebine je Skupina vrtovi panonski z.o.o.