Mnogi prisegajo na indukcijo, ker je ta najhitrejša, spet drugi prisegajo na plin, saj le z ognjem dosežemo najboljši okus hrane.

Ste pred nakupom novega štedilnika oziroma vgradne kuhalne plošče za vašo kuhinjo? Morda je pred nakupom treba dvakrat premisliti, vsaka od opcij, ki jih trenutno ponuja trg, ima namreč svoje pluse, kot tudi minuse.

Plin idealen za prave kuharje, a jih je težje čistiti

Kuhanje na plin je dokaj hitro, a mnoga gospodinjstva nimajo centralne povezave s plinskim omrežjem, plinske “bombe” pa so težke, okorne in precej smrdijo po plinu. V takšnih gospodinjstvih se tako raje odločajo za indukcijsko ali steklokeramično ploščo. Sicer številni kuharji prisegajo prav na plin: Z obračanjem gumba lahko instantno dosežemo željeno temperaturo oziroma jakost gorenja in tako težje pride do prekuhavanja ali zažgane hrane. Tudi sicer mnogi prisegajo, da ima hrana, pripravljena na plin, boljši okus. Pa vendar je slaba stran plinskih gorilnikov prav čiščenje, zlasti če so postavljeni na steklokeramični ploskvi, zato je primernejše za podlago izbrati površino iz emajla ali inoxa, ki sta prijaznejša za čiščenje.

Indukcija hitra, a seva

Indukcijske plošče so nov modni krik, saj imajo številne prednosti: omogočajo izjemno hitro prestavljanje med temperaturami, pa tudi dosežejo jih hitreje kot v primeru plina. So varne za otroke, saj delujejo le na posodo, ki nanje deluje kot magnet, ob stiku s kožo pa ostanejo hladne. So tudi prijaznejše za čiščenje, saj se hrana na njih ne zažiga, kakor se lahko v primeru kuhanja na navadni steklokeramični plošči. Pa vendar nekatere moti upravljanje na ‘touch’, ker nimajo občutka, katera stopnja je primerna za palačinke in katera za govejo juho. Zaradi visokih temperatur tako hitreje pride do zažgane hrane.

Drug minus indukcije je tudi sevanje. Na Inštitutu za neionizirana sevanja so zapisali, da so indukcijske plošče sorazmerno močan vir magnetnega polja, saj segrevajo hrano prek visokofrekvenčnih magnetnih polj. Pa vendar je jakost sevanja odvisna predvsem od nas samih. Zelo pomembna je namreč primerna posoda, ki mora biti namenjena kuhanju na indukcijski plošči, paziti pa je treba tudi na njeno velikost in postavitev.

“Posoda naj bo ustrezne velikosti za posamezno kuhališče. Vedno jo namestite na sredino kuhališča. Sevanje bo tako manjše, zagotovili pa boste visok izkoristek. Da bi preprečili induciranje dodatnih tokov v vašem telesu, med kuhanjem ne uporabljajte kovinskih kuhalnic ali ostalega pribora,” so zapisali.

Obstaja tudi dvom glede uporabe s strani nosečnic ali ljudi s srčnimi spodbujevalniki. Zaradi motnje zunanjih polj se morajo imetniki slednjih pred uporabo indukcijske kuhalne plošče zato posvetovati z zdravnikom. Na inštitutu so opravili tudi izračune izpostavljenosti nosečnic v 26. in 30. tednu nosečnosti in 6- ter 11-letnega otroka. Rezultati študije, ki so bili objavljeni v ugledni reviji Physics in Medicine in Biology, kažejo, da “so bile najvišje izračunane vrednosti električne poljske jakosti v človeškem telesu 0,11 in 0,66 V/m za nosečnico v 26. in 30. tednu ter 0,28 in 2,28 V/m za 6- in 11-letnega otroka. Mejne vrednosti znašajo 4,25 V/m.”

Steklokeramika se najslabše odreže

Steklokeramična plošča deluje kot uporovni grelnik, ki ne proizvaja nikakršnega sevanja. Pa vendar je kuhanje na steklokeramiki precej bolj zamudno, saj ni hitra kot indukcija ali kuhanje na plin. Če na vročo ploskev pade hrana, se le-ta instantno zažge in jo je težko odstraniti. Tudi električni račun v primeru steklokeramične, kot tudi indukcijske plošče, bo nekoliko višji, kot bi bil, če bi za kuhanje uporabljali plin.