Pozimi se mnogi od nas soočamo z neprijetnim občutkom mraza v rokah, ki nas lahko spremlja tako v zaprtih prostorih kot na prostem. Zakaj se to dogaja in kaj lahko storimo, da se učinkovito ogrejemo? Ljudje prepogosto ignorirajo manjše signale telesa, da je nekaj narobe in mislijo, da bodo že minilo, vendar so te prve majhne težave znak, da je lahko nekaj narobe. Večinoma so to simptomi, ki »signalizirajo«, da našemu telesu primanjkuje določenih hranil, vitaminov ali mineralov.
Pogosto je krivo pomanjkanje joda
Večina ljudi za mrzle roke krivi slabo cirkulacijo, šibko imunost ali preprosto mraz. Toda raziskave so pokazale, da gre pogosto za pomanjkanje joda, poroča Littlethings. Jod je ključni mineral, ki igra pomembno vlogo pri delovanju ščitnice. Ščitnica je žleza, ki proizvaja ščitnične hormone, odgovorne za urejanje različnih funkcij v telesu, vključno s presnovo, rastjo in razvojem. Pomanjkanje joda lahko povzroči resne zdravstvene težave, predvsem povezane s ščitnico, in lahko ima škodljive učinke na razvoj možganov pri otrocih.
Najpogostejša posledica pomanjkanja joda je bolezen, imenovana pomanjkanje joda ali golša. Pri tej bolezni ščitnica poveča velikost, kar lahko vodi do izbokline na vratu.
Kje dobiti jod?
Jodirana sol: Ena od najpogostejših virov joda v prehrani je jodirana sol. Jodiranje soli je eden najuspešnejših javno-zdravstvenih ukrepov za zagotavljanje ustrezne preskrbljenosti prebivalstva z jodom, ki je potreben za normalno delovanje in velikost ščitnice.
Morski sadeži: Ribe in drugi morski sadeži so bogati viri joda. Jod se naravno pojavlja v morskih vodah, zato ga vsebujejo tudi morski organizmi.
Mleko in mlečni izdelki: Mleko in mlečni izdelki so še en vir joda. Krave, ki se prehranjujejo s krmo, obogateno z jodom, prispevajo k jodu v mleku.
Jajca: Tudi jajca so vir joda, čeprav v manjših količinah kot v zgoraj navedenih živilih.
Jodirani dodatki: V nekaterih primerih, ko prehrana ne zagotavlja dovolj joda, lahko zdravnik predpiše jodirane prehranske dodatke. Vendar se predhodno posvetuje z osebnim zdravnikom, da se preprečijo morebitni negativni učinki presežka joda.
Pomembno je predvsem, da se ohranja ravnotežje, saj lahko tako presežek kot pomanjkanje joda privede do zdravstvenih težav. Priporočljivo je posvetovanje z zdravnikom ali nutricionistom.