Spanje sicer deluje kot “terapija čez noč”, ki stabilizira čustva tako, da se lahko naslednji dan boljše spopademo s svojimi občutki.

FOTO: Slika je simbolična

Ena najslabših razvad je, da se odpravimo spat jezni. Ko smo budni, imamo namreč možnost, da predelamo negativne občutke. Če gremo z njimi spat, lahko jeza postane le še večja. Portal 24sata.hr je zbral kaj vse se lahko zgodi, če se odpravimo spati jezni.

Ko smo budni, imamo namreč možnost, da predelamo negativne občutke. Če gremo z njimi spat, lahko jeza postane le še večja.

Teh pet stvari se lahko zgodi, če greste spati jezni:

Moteno spanje povzroči več jeze

Poznano je, da stres in težki občutki sprožijo reakcijo boja. V teh okoliščinah tako zagotovo težje zaspimo, pa tudi spanec ne more biti kvaliteten. Dokazano je, da moteno spanje povzroči še več jeze. Namesto da bi se zbudili spočiti, se boste zbudili izčrpani.

Kakovost spanja vpliva na splošne zdravje

Znanstveniki so ugotovili, da kakovost spanja vpliva na splošne zdravje. Spanje sicer deluje kot “terapija čez noč”, ki stabilizira čustva tako, da se lahko naslednji dan boljše spopademo s svojimi občutki. Negativna čustva sproščajo stresne hormone, zaradi tega pa smo bolj razdražljivi.

Težje pozabimo slabe občutke

Raziskovalci trdijo, da smo manj sposobni predelati negativno izkušnjo, če gremo po njej spat. Spanje poveča vsa čustva, misli in težave. Ko spimo, možgani obdelujejo informacije in jih shranijo v kratkoročni in dolgoročni spomin. Med spanjem pa jeza vstopi v naš dolgoročni spomin in lahko ima dolgoročni učinek.

Jeza ubija poštenost

Če se v posteljo odpravimo jezni, bo to zagotovo uničilo naše razpoložene. Na koncu boste začeli čas spanja povezovati z jezo, namesto da bi bila vaša prva misel udobje in povezanost s partnerjem. Če se to prepogosto dogaja, lahko postopoma uničuje vašo zvezo.

Pošiljate negativna sporočila partnerju

Če se sredi prepira odločite, da se boste obrnili stran in pokrili z odejo, pošljete sporočilo, da imate raje zmago v prepiru kot ohranjanje zdravega odnosa. Način reševanja nesoglasij pa lahko vaš odnos okrepi ali uniči.