Gin je pijača, ki navdušuje s svojo pestrostjo okusov, saj omogoča eksperimentiranje z vedno večjim obsegom zelišč, rastlin in dodatkov. Zato se gin že dolgo ne uporablja zgolj za gin tonik, ampak se vedno bolj uveljavlja kot vsestranski spremljevalec različnih kulinaričnih stvaritev.

Izkazalo se je, da je zaradi svoje botanične kompleksnosti in raznolike palete okusov idealen kandidat za kombiniranje s široko paleto jedi.

Kratka zgodovina in značilnosti gina

Gin se je v svoji zgodovini zapisal med najbolj priljubljene žgane pijače na svetu. Njegove korenine segajo v daljno 11. stoletje, ko so italijanski menihi skušali ustvariti zdravilno pijačo na osnovi brinovih jagod. Priljubljenost gina se je hitro razširila v 17. stoletju v Veliki Britaniji, ko so gin razglasili tudi kot uradno pijačo dvora. Takratni zakoni so bili zelo ohlapni, zato je destilacija gina poskočila, pijača pa je na ta način postala bolj dostopna.

Gin dandanes navdušuje predvsem s svojo pestrostjo okusov, ki so posledica različnih postopkov destilacije in botaničnih sestavin. Njegova obvezna sestavina so brinove jagode, medtem ko je izbira ostalih sestavin odvisna predvsem od tega, kakšen okus gina želimo doseči.

Poskrbite za popolno večerjo z izbranimi gini destilarne Petriot

Ko je govora o hrani in pijači, je ustvarjanje različnih okusov lahko že prava umetnost. Z različnimi kombinacijami lahko dosežemo, da so obroki povsem enostavni ali pa resnično neverjetni.

V nadaljevanju sledijo navodila, kako najbolje združiti gin z jedmi in poskrbeti za popolno večerjo.

Vse se začne z izbiro kakovostnega gina. Destilarna Petriot vam v svojih ginih ponuja izjemno pestrost okusov, zato so najboljša kombinacija za različne jedi. Gre za slovenski gin najvišje kakovosti, ki je s skrbno izbranimi sestavinami pravi poklon slovenskim pokrajinam.

Preverite, kako lahko različne gine destilarne Petriot kombinirate z različnimi jedmi in tako pripravite nepozabno večerjo.

1. Green George (Zeleni Jurij)

Green George je gin, ki združuje brezovo vodo, šipek, kamilico in rman, ki je značilen za Belo Krajino. Izdelan je z destilacijo London Dry, kar močno poudari noto brezove vode in mu daje edinstven in svež značaj. Zaradi tega se odlično poda k naslednjim jedem:

  • Predjed: Gin se idealno ujema z lahkimi predjedmi, kot so solate z nežnimi zelišči, kumare v jogurtovem prelivu ali hladne juhe iz zelene in mete.
  • Glavna jed: Zaradi svežine in rastlinskih not se zelo dobro ujema z morskimi jedmi, kot so pečene ribe, školjke ali suši. Odlična izbira je tudi s kozicami z limoninim maslom ali v zeliščnem prelivu.
  • Desert: Z ginom Zeleni Jurij se odlično podajo sadni deserti iz jagod in malin, ki bodo dodatno podarili svežino gina.

[[image_1_article_70213]]

2. Adriana

Adriana gin vsebuje rožmarin, timijan, sivko, limetine liste in kanček morske alge, kar odraža barvite in aromatične značilnosti Slovenskega Primorja. Za popolno večerjo ga kombinirajte z naslednjimi jedmi:

  • Predjed: Odlično se ujema s predjedmi, ki vsebujejo zelišča in citruse, kot so bruschette z rožmarinom ali limoninimi dišavami.
  • Glavna jed: Priporočamo ga s srednje težkimi jedmi z rožmarinom in timijanom, kot so pečena piščančja prsa ali ovsenka z začimbami. Prav tako odlično pa se ujema tudi z grško solato ali enolončnicami iz morskih sadežev, zaradi svojih morskih not, pa se odlično poda k vsem morskim jedem.
  • Desert: Gin se odlično poda s sivkinim sladicam ali limoninim tortam, saj podari cvetlične in citrusne okuse.

3. Belin

Belin gin je izdelan po tradicionalni metodi bathtub, z namakanjem žajblja, šetraja in citrusov, ter dodatkom Piranske soli. Odlikuje ga poln in bogat okus z rahlo barvo in edinstvenim morskim navdihom, zato vam priporočamo, da ga za večerjo kombinirate z naslednjimi jedmi:

  • Predjed: Belin gin se odlično poda k tartufom z žajbljem ali dušeni gobovi bruschetti.
  • Glavna jed: Zelo dobro se poda k polnjenim paprikam, pečenemu mesu z zelišči ali pršutu. Če pa imate radi morske jedi, potem izberite pečene filete rib ali školjke.
  • Desert: Z ginom Belin se odlično ujemajo deserti z začimbami in citrusno noto, kot so pomarančni kolački ali začinjena jabolčna pita.

4. Fair Ann (Lepa Anka)

Gin Lepa Anka je v akvavit stilu in je obogaten s kumino, koprom in komarčkom ter je sladkan z belokranjskim akacijevim medom. Globok in aromatičen okus je posledica destilacije in počitke v hrastovem sodu, zaradi tega pa se odlično poda z naslednjimi jedmi:

  • Predjed: Lepa Anka se odlično poda ob predjedeh, kot so začinjene pogače s kumino ali hladne juhe z zeliščnimi akcenti.
  • Glavna jed: Zelo dobro se poda k tradicionalnim slovenskim jedem, kot so svinjski kotleti s kumino ali začinjen golaž. Brez skrbi pa ga lahko povežete tudi z zrelimi siri, kot so ementaler ali gorgonzola.
  • Desert: Gin se odlično ujema s sladkimi deserti z medom ali začimbami, kot so medeni keksi ali začinjeni kruhki.

[[image_2_article_70213]]

Združevanje gina z jedmi odpira povsem novo dimenzijo kulinaričnih doživetij, kjer se prepletajo okusi in arome, ki dvigujejo vašo večerjo na višjo raven. Izbor gina iz destilarne Petriot omogoča ustvarjanje nepozabnih kombinacij, ki navdušijo tako vas kot vaše goste. Ne glede na to, ali ste ljubitelj morskih jedi, tradicionalnih slovenskih okusov ali sadnih desertov, bo pravilen izbor gina poskrbel za popolno harmonijo okusov in naredil vašo večerjo resnično posebno. Naj bo vaša naslednja kulinarična izkušnja z ginom popolna umetnost okusov!