Med se nikoli ne pokvari. Je edinstveno živilo, saj vsebuje izjemno malo vlage in veliko sladkorja. Ti lastnosti ustvarjata okolje, v katerem se mikroorganizmi ne morejo razmnoževati. Ključno vlogo pri tem imajo tudi čebele, ki s svojim delom poskrbijo, da nektar izgubi odvečno vodo in postane gost in stabilen med.

Ko čebele naberejo nektar, ta vsebuje do 70 % vode. S hitrim mahanjem s krili čebele pospešijo izhlapevanje vode, s tem pa ustvarijo konsistenco medu, ki jo poznamo. Poleg tega encim v njihovih želodcih razgrajuje glukozo in povečuje kislost medu, kar dodatno preprečuje razvoj bakterij.

Kako dolgo zdrži med?

V teoriji med zdrži večno, rok trajanja mu sploh ne poteče. Arheologi so v grobnici faraona Tutankamona našli kozarec medu, ki je bil kljub starosti še vedno v dobrem stanju. Se pa vseeno priporoča previdnost pri zelo starem medu, če je bil izpostavljen vlagi ali neprimernim pogojem.

Tudi, če se med kristalizira, to ne pomeni, da je pokvarjen. Če želite, da spet postane tekoč, kozarec preprosto postavite v toplo (ne vročo) vodo in pustite, da se kristali raztopijo.

Kako pravilno shranjevati med?

  • Shranjujte ga v nepredušni posodi – najbolje v steklenem kozarcu s pokrovom.
  • Shranjujte ga na suhem in hladnem mestu, vendar ne v hladilniku, saj se bo strdil.
  • Izogibajte se plastičnih in kovinskih posod, ki lahko vplivajo na njegovo sestavo.

Veste, katera so živila z najdaljšim rokom trajanja?

Poleg medu obstajajo tudi druga živila, ki imajo skoraj neomejen rok trajanja. Med njimi so:

  • Sojina omaka
  • Sladkor
  • Riž
  • Posušena zelenjava
  • Arašidi
  • Ribje konzerve

Vsa ta živila imajo skupne lastnosti: nizko vsebnost vlage in naravne antimikrobne značilnosti. Pravilno shranjena vam lahko služijo leta, celo desetletja.