Med prazniki so mize običajno polne hrane. A velikokrat se na njej znajde hrana, ki slabo vpliva na naše telo. Kateri hrani se je med prazničnimi večerjami treba čim bolj izogibati?
Predelana hrana in sladkarije
Nutricionistka Evie Whitehead je za Newsweek povedala, da naj med prazniki zmanjšamo vnos 'ultra predelane' hrane, kot so čokolada, sladkarije in čips, saj »naše črevesje ne mara takšne hrane«. Privoščite si jo le 'tu in tam' in se raje osredotočite na hranljivo hrano, kot so sadje, zelenjava, polnozrnata žita in oreščki.
Strokovnjaki sicer svetujejo, da je potrebno postaviti kakovost pred količino. Če si praznikov ne predstavljate brez sladkarij, je bolje pojesti "nekaj kakovostnih čokoladic, kot velike količine poceni čokolade."
Velike porcije
Med prazniki je s količino hrane na krožniku zlahka pretiravati, a strokovnjaki opozarjajo na možne posledice, kot sta napihnjenost in prebavne motnje. Dietetičarka Nichola Ludlam-Raine priporoča, da jeste počasi, uživate v vsakem grižljaju in poslušate signale sitosti, da se izognete prenajedanju. Uživanje hrane do občutka sitosti omogoča vnos potrebnih hranil, ne da bi po nepotrebnem obremenjevali prebavni sistem.
Mastna hrana in olje
Strokovnjaki svetujejo, da zmanjšate količino olja, namesto cvrtja in tradicionalne peke pa raje uporabite bolj zdrave metode, kot sta kuhanje v sopari in pečenje na vročem zraku. Občasno uživanje ocvrte hrane v majhnih količinah ne škodi, pretiravanje pa lahko povzroči prebavne težave, kot sta napenjanje in nelagodje.
Za lažjo prebavljivost izberite puste kose mesa in zmanjšajte uporabo dodanih maščob, kot sta maslo in margarina.