Ledvice igrajo pomembno vlogo pri splošnem zdravju, saj čistijo kri, pomagajo pri odstranjevanju "odpadkov" iz telesa in vzdržujejo ravnovesje tekočin. Da bi bolje poskrbeli za zdravje teh pomembnih organov, lahko v svojo prehrano vključite živilo, ki na njih pozitivno vpliva.

Govorimo o...

Kot poroča Index, je to živilo zelje, močna zelenjava, ki vsebuje obilico hranilnih snovi, ki pozitivno vplivajo na zdravje ledvic. Po podatkih ameriškega ministrstva za kmetijstvo (USDA) ena skodelica narezanega zelja vsebuje 82,1 grama vode, 2,22 grama vlaknin, 35 miligramov kalcija, 151 miligramov kalija in 16 miligramov natrija.

"Da bi ledvice ostale mlade in zdrave, je priporočljivo, da telesa ne preobremenjujemo z natrijem. Bolnikom lahko ledvice preobremenijo tudi kalij in beljakovine, zato je zelje odlična izbira," je pojasnila dietetičarka Jana Greene Hand. Dodala je, da ne smemo podcenjevati drugih prehranskih prednosti uživanja zelja za zdravje ledvic. “Ne glede na to, ali je kuhano ali surovo, lahko zelje pomaga pri razstrupljanju ledvic, saj je bogato z vitaminom C, folno kislino, vitaminom B6 in vlakninami,” je zaključila.