Ste vedeli, da prva pica izvira iz 18. stoletja, osnova pici pa je stara skoraj toliko kot človek?

Fotografija je simbolična

Danes po vsem svetu obeležujemo poseben praznik, svetovni dan jedi italijanske kuhinje – pice. Po nekaterih zapisih so prvo pico spekli okoli leta 1750, leta 1830 pa je bila odprta prva, še danes delujoča picerja Pizzeria Port’ Alba v Neaplju.

Pica z italijansko zastavo za kralja Umberta I

Živila, podobna pici, ploščati in pečeni kruh z različnimi nadevi, so se pripravljali že od neolitika naprej in skoraj v vseh regijah sveta, tako da je osnova pici stara skoraj toliko kot človek.

A prav peki iz živahnega Neaplja so pripravili prvo jed, ki je že v 16. stoletju postala znana kot »pica«. Ta ulična hrana se je najprej prodajala revnim domačinom, ki so veliko časa preživeli na delu v pristanišču in okolici. Pica je bila praktična, ker so jo delavci lahko kupili in pojedli kar med hojo ,zato pa so se nad njimi zgražali bolj bogati meščani, ki so hranjenje med hojo imeli za primitivno navado.

Prvo pico z oblogo iz paradižnikov so spekli okrog leta 1750. Leta 1830 so odprli najstarejšo, še danes delujočo picerijo – Pizzeria Port’ Alba. Leta 1889 sta Italijo in Neapelj obiskala kralj Umberto I in kraljica Margerita Savojska, ki si je zaželela poskusiti pico. Lokalni pek Raffaele Esposito, ki velja tudi za očeta moderne pice, je tako naredil pico z italijansko zastavo – rdečim paradižnikom, belo mocarelo in zeleno baziliko. Kraljica Margherita je bila navdušena in kmalu je taka pica postala znana kot pica margerita.

Čeprav je imela kraljevi blagoslov, pica ni postala znana izven Neaplja vse do konca 19. stoletja, ko so se Italijani začeli izseljevati v Ameriko, s seboj pa so nesli seveda navade in recepte.

Leta 1905 je Gennaro Lombardi na trgovski ulici sredi Manhattna odprl prvo picerijo v ZDA. Picerija Lombardija obstaja še danes, čeprav na drugi lokaciji, a ima še vedno isto pečico kot leta 1905. In tako je pica osvojila Ameriko, predvsem delavski razred, ki je oboževal okusno, poceni in nasitno jed. Evropa pa je razen juga Italije ostala še neosvojena. Šele po drugi svetovni vojni, so si vojaki z vseh koncev sveta, Tudi doma zaželeli pice, ki so jo poskusili v Italiji.

A pravi razcvet pice se je začel šele z verigami restavracij – Pizza Hut je začela svoj pohod leta 1958, veriga Mali Cesar leto dni kasneje, nato še Domino in Papa John.

Naj danes zadiši tudi v vašem domu

Še je čas, da spečete svojo in da vaš dom zadiši. Poiskali smo recept na portalu kulinarika.net, na vas je, da si vzamete čas in zavihate rokave.

Sestavine:
– 500 g moke
– 120 g margarine
– pribl. 250 ml mleka
– 1 čajna žlička soli
– malo sladkorja
– pol kocke svežega kvasa
– origano

Postopek:
Kvas damo vzhajati s sladkorjem, žlico moke in malo tekočine. Medtem ko vzhaja, v toplem mleku raztopimo margarino. V moko damo sol in origano, malo premešamo, nato dodamo toplo tekočino in vzhajan kvasec. Najprej premešamo s kuhalnico, nato na kuhinjskem pultu na hitro zamesimo gladko testo. Pokrito pustimo, da vzhaja.

Ko naraste, testo razdelimo na dva dela in vsakega posebej še enkrat na hitro pregnetemo. Pustimo še malo vzhajati, nato kepi raztegnemo (pomagamo si z valjarjem) v dveh (naoljenih) pekačih in obložimo s poljubnim nadevom. Pečemo 15 minut na 230 stopinj z ventilatorjem ali na programu “pizza” (navadna pečica 15 minut na 250 stopinj).

Recept najdete TUKAJ.