Znano je, da vegani ne jedo hrane živalskega izvora. Njihova prehrana ne vključuje mesa, mleka, jajc, sira, niti medu ali vseh ostalih živil, ki vsebujejo sestavine živalskega izvora, zato vam v nadaljevanju predstavljamo nekaj enostavnih rastlinskih jedi za vse vegane, za tiste, ki nameravate postati vegani in za vse tiste, ki želite vsaj en dan v tednu pojesti nekaj brezmesnega.
Visokoproteinska zelenjavna juha z ječmenom in lečo
Bogata veganska juha, ki združuje polnozrnate žitarice, visoko beljakovinsko lečo in obilico hranljive zelenjave, bogate z vlakninami je idealna za hladne dni, ki so pred nami.
- Prepražimo čebulo in česen: V večjem loncu na majhnem ognju in malo olja med občasnim mešanjem 4 minute pražimo čebulo in česen.
- Dodamo korenje in zeleno: Dodamo korenje in zeleno ter med občasnim mešanjem pražimo še 3 minute.
- Dodamo zelenjavno osnovo: Primešamo zelenjavno osnovo, narezane gobe, lečo, ječmen, paradižnikov koncentrat, timijan, kari in lovorov list. Zavremo, nato zmanjšamo ogenj in pustimo vreti 60 do 70 minut ali dokler se leča in ječmen ne zmehčata, vendar ne postaneta kašasta.
- Dodamo limonin sok in sojino omako: Primešamo drobno sesekljan peteršilj, limonin sok, sojino omako, sol in poper.
- Postrežemo: Odstranite lovorjev list in postrezite vroče.
Vegansko hambi pecivo iz muškatnega oreščka
Če še nikoli niste pripravljali domačih žemljic za hamburger, boste presenečeni, kako enostavno je. Končni izdelek je zelo vsestranski in ga lahko uporabite za različne vrste peciva. Muškatni orešček doda pekovskim izdelkom veliko hranilnih snovi in vlaknin, zato jih lahko jeste brez slabe vesti.
- Naredite pire iz maslene buče: Pečico segrejemo na 200°C. Olupljeno in očiščeno bučo ali bučo narežemo na kocke. Bučo enakomerno razporedimo po pekaču in pečemo 30-40 minut. Pečene kocke damo v blender ali pa jih z ročnim mešalnikom spremenimo v fino gladko zmes.
- Aktivirajte kvas: V bučni pire vmešamo kvas, dodamo sladkor in vodo. Spremenite v enotno zmes in pustite stati približno 10 minut.
- Zamesite testo: V primerni posodi zmešamo moko in sol, dodamo bučo. Testo zgnetemo z rokami ali v mešalniku za testo. Testo je treba gnetiti vsaj 10 minut, po potrebi lahko dodamo moko ali vodo. Končano testo pokrijemo s folijo za živila in pustimo vzhajati 1 do 2 uri oziroma toliko časa, da se obseg podvoji.
- Razdelite testo: Delovno površino potresemo z moko, da se testo ne prime preveč. Iz testa iztisnemo zrak in ga razdelimo na enake dele. Iz testa oblikujemo čvrste kroglice in jih prestavimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Pekač pokrijemo s krpo in pustimo kroglice vzhajati 15-30 minut oziroma dokler se skoraj ne podvojijo.
- Specite v pečici: Pečico segrejemo na 190 °C. Vzhajane kroglice premažemo s stepenim beljakom, potresemo s sezamom in pečemo v ogreti pečici 15 do 20 minut.
Zeleni falafel
Čičerika v kombinaciji z osvežilno limono in dišečimi zelišči je prava izbira za zdrav, veganski obrok.
- Čičeriko pripravite prej: namočite jo v mrzlo vodo in pustite stati približno 12 ur.
- Pripravite zelenjavo in zmiksajte: Rdečo čebulo in čili sesekljajte in skupaj s česnom dajte v blender/multipraktik. Dodajte zelišča. Pustite mešalnik delovati, dokler se vse sestavine ne povežejo. Zdaj dodamo odcejeno čičeriko in ostale sestavine. Mešajte, dokler ne dobite enotne zmesi.
- Oblikujte kroglice: Zmes oblikujemo v majhne kroglice v velikosti oreha.
- V ponvi segrejte olje (približno na temperaturo 180 stopinj): Pecite kroglice do zlato rjave barve z vseh strani, približno 4 minute. Polagamo na kuhinjski papir, da se odcedi odvečna maščoba. Postrezite v žemljici s tahinijevo omako in različno sesekljano zelenjavo. Jed lahko obogatite tudi s kislo smetano za nevegansko različico.
Veganski marmorni kolač v skodelicah
Marmorni kolač v skodelicah, brez jajc in masla, je kot nalašč za dneve, ko doma nimate skoraj ničesar, primeren pa je tudi za vegane.
- Vklopimo pečico in pripravimo model: Pečico segrejemo na 180°C. Model za kuglof namastimo z oljem in potresemo z ostro moko. Pazimo, da je vse premazano, da se kuglof ne prime.
- Naredimo mešanico: V veliko skledo dodajte moko, sladkor, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol. Dodamo mleko, olje in jabolčni kis ter mešamo toliko časa, da nastane gladka zmes. Polovico mešanice prelijemo v drugo posodo. Dodamo kakav in premešamo, da ni grudic.
- Damo v kalup: V pripravljen model za kuglof izmenično vlagamo svetlo in temno zmes in jo z ročajem vilice ali žlice še malo premešamo, da dobimo učinek marmorja. Pazimo, da pri tem ne opraskamo modela, ker bomo odstranili plast olja in moke, zato se bo zmes med peko prijela.
- Pečemo: Pečemo 50-60 minut oziroma toliko časa, da zobotrebec, ki ga zapičimo, ne izstopi suh (ne želite, da na sredini ostane surova zmes). Ohladimo v modelu, nato z rezilom noža zapeljemo med steno modela in pečen kuglof, da ločimo morebitne pečene dele, nato razporedimo po rešetki (ali krožniku) in popolnoma ohladimo. Potresemo s sladkorjem v prahu in narežemo.
Ameriške palačinke z matcho
Za veganske ameriške palačinke z matcho potrebujete le šest sestavin.
- Naredite mešanico: V skledi zmešamo presejano moko, matcho in pecilni prašek. Dodamo javorjev sirup, mleko in kis ter z metlico zmešamo v zmes brez grudic.
- Pečete palačinke: Palačinke spečemo v naoljeni ponvi in postrežemo z jogurtom ali stepeno smetano, z dodatkom jagodičevja in javorjevega sirupa.
Sladka pistacijeva štručka
Pistacijeva torta, kot je še niste poskusili – ne potrebujete jajc ali masla, všeč vam bo, še posebej, če ste vegan.
- Vklopite pečico in pripravite model: Pečico segrejemo na 180°C. Model za kruh (globlji, podolgovat) obložimo s papirjem za peko.
- Naredite mešanico: Vse suhe sestavine dajte v veliko skledo. Pistacije damo v multipraktik in jih sesekljamo na drobne drobtine. Dodajte avokado, mleko, olje, limonin sok/lupinico in vanilijo (v pistacijevem večnamenskem kuhalniku). Mešajte, dokler ni več koščkov avokada. Zmes je lahko zaradi pistacij grudasta in to je v redu. Pistacijevo mešanico vlijemo v skledo s suhimi sestavinami. Nežno mešajte, dokler se ne združi. Testo mora biti precej gosto.
- Prenesite v model: Testo položite v pekač za kruh. Pečemo približno eno uro in z zobotrebcem preverimo, ali je pečeno. Če se na vrhu prime temna barva, pokrijemo s papirjem za peko, da se ne zažge. Ohladite.
- Naredite glazuro: Zmešajte sladkor v prahu in limonin sok, dokler se ne povežeta. Ko je kolač popolnoma ohlajen, ga po vrhu premažemo z glazuro. Po želji potresemo s pistacijami.