Zakaj pa ne bi letos svojih gostov presenetili z drugačno božično večerjo? Predstavljamo vam tri recepte, s katerimi boste navdušili.

Telečji zrezek s krompirjevo solato z avokadom

Za 4 osebe potrebujete: 1 kg krompirja, 2 avokada, sok 1 limone, 2 žlici olivnega olja, vodno krešo, 60 g olupljenih praženih mandljev, sveže mleti poper, 750 g teletine, moko, jajce in drobtine za panado, maščobo za cvrenje.

1. Krompir skuhajte v oblicah. Ohlajenega olupite in ga zrežite na večje kose. Avokada olupite in meso sadeža zrežite na rezine. Lahno jih vmešajte v krompir. 2. Solato začinite z limonovim sokom, soljo in oljem, primešajte še krešo, mandlje in poper. Solato shranite v hladilnik. 3. Očistite meso, ga zrežite na rezine, jih potolcite in začinite s soljo in poprom. Povaljajte jih v moki, stepenih jajcih in drobtinah. 4. Zrezke zlato ocvrite v vroči maščobi in jih odcedite na kuhinjskem papirju. Nakapajte z limonovim sokom in jih postrezite s krompirjevo solato z avokadom.

Vir: Govori.se

Raca z rdečo peso

Za 4 osebe potrebujete: 1 raco (2,2 kg), sol, kuminova semena. Za rdečo peso: 800 g rdeče pese, 1 majhno čebulo, 4 žlice olja, sol, sveže mleti črni poper, ščepec orientalske kumine, drobno mleti sladkor, 3 žlice moke, kis.

1. Raco oplaknite in očistite, jo od znotraj in zunaj začinite s soljo, potresite s kumino in jo položite v pekač. Približno 90 minut jo pecite v pečici, segreti na 180 stopinj. Po 10 minutah peke jo prelijte z vodo, med peko pa potem še večkrat z vodo in nastajajočo omako. 2. Peso in čebulo olupite. Čebulo sesekljajte na drobne kocke, rdečo peso pa nastrgajte na večje koščke. V kozici segrejte olje in na njem 5 minut pražite čebulo. Dodajte rdečo peso, prilijte 100 ml vode in vse skupaj začinite s soljo, poprom, kumino in sladkorjem. Vse skupaj na srednji temperaturi kuhajte približno 40 minut. 3. Ko se pesa zmehča, jo potresite z moko, dobro premešajte in pustite lahno vreti še nekaj minut. Odstavite, začinite s sladkorjem in kisom ter peso postrezite ob pečeni raci. 

Vir: Govori.se

Nadevan puranji zvitek

Za 4 osebe potrebujete: 800 g puranjih prsi brez kosti, sol, sveže mleti črni poper, 70 g masla. Za nadev: 3 rezine toasta, sol, sveže mleti črni poper, 2 pesti brusnic, 2 pesti mešanih oreškov, 2 jajci, 1 pest moke, 4 vejice timijana ter timijan za posipanje. Za zelenjavo: 150 g brstičnega ohrovta, 400 g korenja, 300 g zelene, 200 g pastinaka, 30 g masla, 5 listov ohrovta.

1. Najprej pripravite nadev. Toast zrežite na kocke, jih stresite v pekač in jih približno 10 minut pecite v pečici, segreti na 150 stopinj. Po peki jih stresite v skledo, dodajte sol in poper ter nato še brusnice, sesekljane oreške, jajci, moko in lističe timijana. Vse skupaj dobro zmešajte. 2. Meso po dolgem razprite, ga potolcite in z obeh strani začinite s soljo in poprom. Po njem razporedite nadev, meso zvijte in ga povežite s kuhinjskim sukancem. Položite ga v pekač in okoli njega razporedite rezine 40 g masla. 3. Zvitek približno 45 minut pecite v pečici, segreti na 190 stopinj. Po 10 minutah peke prilijte 200 ml vode, nekajkrat pa jo prilijte še med peko. Meso vzemite iz pekača in v omako vmešajte 30 g masla. 4. Brstični ohrovt oplaknite, prepolovite brstiče, jih na kratko blanširajte v vreli vodi in nato odcedite. Korenje, zeleno in ohrovt olupite. Korenje zrežite na kolesca, zeleno in pastinak pa na majhne koščke. Zelenjavo popražite na maslu in jo začinite s soljo in poprom ter na koncu dodajte liste ohrovta. 5. Mesni zvitek zrežite na rezine, jih prelijte z omako in postrezite z zelenjavo.

Vir: Govori.se

Vir: Govori.se