Kolcanje načeloma ni škodljivo, je pa lahko izjemno neprijetno, še posebej, če se nam prične kolcati nekje v tihem prostoru ali na kakšnem pomembnem sestanku. Kolcanje je nenehno krčevito krčenje trebušne prepone. Značilna zvočna spremljava nastane zaradi zapiranja sapnika in razpiranja glasilk, ko jih zadene vdihnjen zrak. Kratkotrajno kolcanje je najpogosteje posledica prehitrega zaužitega obilnega obroka, ob katerem požiramo še zrak, in pitja gaziranih pijač.
Zgornji dejavniki močno razširijo želodec, ki začne pritiskati na prepono. Živce še vzdražijo hlipanje, pikantna hrana, hitre temperaturne spremembe zunaj in znotraj organizma (če jemo ali pijemo prehladno ali prevroče), kajenje ter duševni pritiski, tesnoba in nenadno vznemirjenje.
Kako ustaviti kolcanje?
Nasvetov proti kolcanju je več. Pri blažji obliki pomaga, če nekajkrat zaporedoma globoko vdihnemo, če premikamo jezik, tako da izzovemo požiranje, če s poprom izzovemo kihanje (pri tem moramo pazljivo ravnati, da nam poper ne pride v oči), če počasi pijemo vodo, če dihamo v papirnato vrečko (ne v polivinilno), ki jo držimo tesno ob obrazu, vendar ne dalj kot minuto ali dve. Če dihamo v vrečko, se namreč poveča količina ogljikovega dioksida v vdihanem zraku. Pogosto tako globoko dihanje umiri krčenje prepone.
Če kolcanje traja le nekaj minut ni vzroka za zaskrbljenost, v nasprotnem primeru pa ne smemo čakati do izčrpanosti in anksioznosti. Če kolcanje traja dlje časa (več kot 48 ur) ali ga spremljajo drugi simptomi, kot je bolečina v prsnem košu ali bruhanje, se je priporočljivo posvetovati z zdravnikom.