Čeprav je piščanec zelo priljubljen, ima visoko tveganje bakterijske kontaminacije. Zato morate biti previdni, kje ga shranjujete ter kako ga pripravljate. V hladilniku lahko ostane le nekaj dni, tudi v zmrzovalniku pa ga ne morate hraniti v nedogled.

Kako dolgo lahko imate piščanca v hladilniku?

Surovega piščanca lahko hranite v hladilniku približno 1-2 dni. Shranjevanje piščanca v hladilniku pomaga upočasniti rast bakterij, vendar več dni že predstavlja tveganje. Če torej planirate, da ga ne boste hitro pojedli, ga raje dajte v zmrzovalnik. Medtem lahko kuhan piščanec zdrži v hladilniku približno 3-4 dni.

V zamrzovalniku ga lahko hranite do devet mesecev

Surove kose piščanca lahko v zamrzovalniku hranite do devet mesecev, celega piščanca pa do enega leta. Kuhanega piščanca lahko v zamrzovalniku hranimo 2-6 mesecev, piše Healthline.

Kako veste, da se je piščanec pokvaril?

Če ste piščanca pustili v hladilniku več kot nekaj dni, obstaja možnost, da se je pokvaril. Pomembno je biti pozoren na spremembe v barvah. Zelo očiten znak, da je piščanec pokvarjen je, da dobi odtenke sivozelene. Pozorni ste lahko tudi na teksturo, piščanec, ki ima sluzasto teksturo, se je pokvaril.

Če je piščanec pokvarjen, bodite izjemno pazljivi, saj spiranje bakterij ne bo uničilo, lahko pa jih razširi na drugo hrano, pripomočke in površine, kar povzroči navzkrižno kontaminacijo.