Številni zdravniki trdijo, da je redno uživanje fermentiranih mlečnih izdelkov, ki vsebujejo bakterije, koristne za črevesno mikrofloro, osnova zdravega načina življenja in uravnotežene prehrane. Kljub temu pa vsi mlečni izdelki nimajo dobrega učinka na naše telo. Dietetičarka Darija Rusakova je sestavila seznam zdravju nevarnih fermentiranih mlečnih izdelkov.

Jogurti z dodatki

Jogurti z raznimi dodatki niso naravno »mleko«, saj vsebujejo veliko več ogljikovih hidratov kot kateri koli drug fermentirani mlečni izdelek. Zaradi nenaravnih dodatkov in velike količine sladkorja, ki moti absorpcijo kalcija, sodijo bolj med sladkarije kot med mlečne izdelke.

Mlečni izdelki brez maščobe

Čeprav jih večina uživa, ker mislijo, da so nizkokalorični in zdravi, so mlečni izdelki z nizko vsebnostjo maščob pravzaprav vse prej kot to. Dejstvo je, da je v sestavo takšnih jogurtov dodan škrob, da bi dosegli zahtevano konsistenco, ki je tako kalorična kot ogljikovi hidrati. Težava je v tem, da "mleko" brez maščobe ne nasiti, ampak, nasprotno, spodbuja apetit s povišanjem ravni sladkorja v krvi.

Smetana z visoko vsebnostjo maščobe

Kisla smetana z vsebnostjo maščobe 25–30 odstotkov je eno najtežje prebavljivih živil, saj moti delovanje trebušne slinavke in jeter. Vendar to ne pomeni, da se morate tej hrani popolnoma odpovedati. Da bi se izognili prebavnim težavam in tveganju za nastanek bolezni prebavil, je dovolj, da uživate le tisto z nižjo vsebnostjo maščob, 10–15 odstotkov.