Pomfrit, drobtine in razne druge jedi, ocvrte v vročem olju, so včasih prava tolažilna hrana, a mnogi med nami pri cvrtju hrane pogosto naredimo velike napake, ki na koncu vplivajo na kakovost same jedi.

Temperatura olja in prenatrpanost cvrtnika

Premalo segreto olje je zelo pogosta napaka, a poleg nje obstaja še ena stvar, ki ste jo do sedaj verjetno počeli narobe, ne da bi se tega sploh zavedali. Gre za prenatrpanost ponve ali cvrtnika, v katerem cvrete hrano.

Zakaj je to problem?

Ko v ponev ali cvrtnik daste preveč živil naenkrat, bo temperatura olja samodejno padla in toplota bo neenakomerno porazdeljena, kar lahko pomeni, da bodo nekatera živila ostala surova, druga pa se lahko zelo hitro zažgejo. Vse to lahko zelo enostavno preprečite, tako da živila popečete v "več krogih".

Meso ali krompir v eni plasti enakomerno razporedite v ponev ali cvrtnik, da se čim bolje ocvre, ostalo pa spečete v drugi plasti. Morda bo trajalo več časa, vendar bo hrana bolje kuhana in veliko bolj okusna.