Margarina je že desetletja stalnica v mnogih kuhinjah. Pogosto jo uporabljamo pri peki, kuhanju ali kot mazilo na kruhu, a le redki se zares vprašajo, kaj margarina pravzaprav je, kako nastane in zakaj je tako cenovno dostopna.
V osnovi industrijsko pripravljena mešanica rastlinskih olj in vode
Za razliko od masla, ki nastane iz mlečne maščobe, je margarina v osnovi industrijsko pripravljena mešanica rastlinskih olj in vode. Najpogosteje uporabljena so rafinirana sončnično, sojino ali repično olje, torej tista najcenejša in najbolj dostopna.
Da bi iz tekočih olj dobili izdelek čvrste in mazljive teksture, se uporabljajo posebni tehnološki postopki. V preteklosti je bila to delna hidrogenacija, ki pa je povzročala nastanek transmaščob. Danes se vse pogosteje uporablja postopek interesterifikacije, ki prerazporedi maščobne kisline in zagotovi trdnost margarine, ne da bi pri tem nastajale škodljive transmaščobe.
Kaj vsebuje margarina?
Poleg maščobe in vode margarina vsebuje še:
- emulgatorje (npr. lecitin), ki povežejo olje in vodo,
- arome, ki ji dajejo maslu podoben okus,
- barvila, ki poskrbijo za rumenkast odtenek,
- konzervanse, ki podaljšajo obstojnost izdelka.
Celotna zmes se v industrijskem postopku emulgira pod visokim tlakom in temperaturo, nato pa ohladi, homogenizira in zapakira. Rezultat je stabilen, dolgo obstojen izdelek, ki ga je enostavno skladiščiti in transportirati.
Zakaj je tako poceni?
Glavni razlog je preprost: surovine so poceni in proces je popolnoma industrializiran. Rafinirana rastlinska olja v velikih količinah stanejo precej manj kot mleko, ki je osnova za maslo. Poleg tega margarina ne potrebuje posebnega skladiščenja ali zorenja, kar dodatno znižuje stroške proizvodnje.
Za proizvajalce je margarina privlačna tudi zato, ker ima daljši rok trajanja kot maslo, kar pomeni manj odpadkov in lažje načrtovanje distribucije.
Čeprav je margarina gospodarsko zelo donosen izdelek, jo mnogi potrošniki danes nadomeščajo z bolj naravnimi alternativami, bodisi zaradi okusa in teksture, bodisi zaradi večje pozornosti, ki jo namenjajo zdravju in kakovosti prehrane.