Poglejte okrog sebe – se ljudje smejijo? Če se ne, bi se morali, saj je seznam pozitivnih učinkov, ki jih v vaše življenje prinaša smeh, zelo dolg. Smejanje nas polepša, okrepi naš imunski sistem, podaljša naše življenje,…

Smejanje nas naredi privlačnejše

Študije so pokazale, da nas iskren smeh polepša, hkrati pa imamo smejoče ljudi nezavedno raje. Prijazen nasmeh je tako lahko ključ do tega, ali bomo osvojili srce osebe, ki nam je všeč in ali bomo dobili službo, ki si jo želimo.

Smejanje ublaži stres

Širok nasmeh lahko skrije našo utrujenost in pripomore k temu, da nas drugi dojemajo kot bolj energične, sčasoma pa lahko še tako zaigran nasmeh pozitivno vpliva na naš stres. Smejanje namreč sprošča mišice v telesu ter pripomore k izločanju hormonov sreče, kar posledično ublaži stres, ki ga doživljamo.

Smejanje izboljša naše razpoloženje

Iskriv nasmeh lahko celo ukani naše možgane, ki, četudi se ne počutimo dobro, dobijo sporočilo o smejanju ter zatem sprostijo dopamin, serotonin in endorfine. Slednji delujejo tudi kot naravno protibolečinsko sredstvo in veljajo za naravni opiat našega telesa.

Smejanje je nalezljivo

Pristen nasmeh ne izboljša le razpoloženja osebe, ki se smeji, ampak takoj razsvetli tudi družbo, v kateri se nahaja. Smeh je tudi nalezljiv, saj se naši možgani, četudi se mi tega ne zavedamo, na smejanje nekoga avtomatsko odzovejo tako, da ga posnemajo. Napet sestanek v službi? Nasmejte se!

Smejanje okrepi naš imunski sistem

Nasmeh pripomore tudi k boljšemu fizičnemu zdravju, smejanje namreč prispeva k temu, da naš imunski sistem deluje bolje in nas bolj učinkovito zaščiti pred boleznimi. Raziskave pa so pokazale tudi, da smeh opazno zniža naš krvni tlak.

Pomena nasmeha se vse bolj zaveda tudi zobozdravstvo, posebno težo pa lepemu nasmehu, ki v naše življenje vnaša toliko pozitivnih učinkov, dajejo v VBO Digitalnem zobozdravstvu. »Kot že pove naš slogan, ki pravi »MOČ JE V NASMEHU«, želimo vsem našim pacientom pričarati nasmeh na obraz. Sami resnično živimo v prepričanju, da pozitivno gledanje na svet in optimistična drža nosita v sebi največjo moč. Samo srečen in zadovoljen človek je lahko tudi lep,« poudari zobozdravstvena ekipa, ki se lahko pohvali z vodilno štajersko zobozdravnico letošnjega leta, dr. Vesno Kaloh, ter inovativnimi zobozdravstvenimi metodami za popoln nasmeh, kot je nevidni zobni aparat Invisalign.

Smejanje nas pomladi

Ko so v raziskavi na eni od ameriških univerz pred študente postavili več starejših oseb, so študenti za mlajše vselej označili osebe, ki so se smejale. Mišice, ki jih uporabljamo za smejanje, namreč privzdignejo naš obraz, da ta postane bolj napet, tako pa ljudem delujemo mlajši, kot dejansko smo.

Smejanje daje vtis uspešnosti

Študije so pokazale tudi, da ljudje, ki se več smejijo, dajejo vtis večje samozavesti, na delovnem mestu večkrat napredujejo in so prva izbira, ko se odloča med kandidati za vodilna delovna mesta.

Smejanje nas naredi vitkejše

Tako kot naš smeh povzroči, da nas drugi dojemajo kot mlajše, z lepim nasmehom na obrazu delujemo tudi vitkejši. Raziskava ameriških psihologov je pokazala, da so študenti osebe, ki se ne smejijo, označili za težje, kot dejansko so. Razlaga? Povešeni kotički ust avtomatsko preusmerijo našo pozornost k telesu in dajejo vtis, da je naše telo obremenjeno in (pre) težko. Očitno je najboljša in najhitrejša dieta prav nasmeh …

Smejanje podaljša življenje

Nasmeh je tudi najpomembnejša življenjska naložba, saj so raziskovalci z analizo že umrlih slavnih oseb pokazali, da so osebe, ki so se večkrat smejale, živele dlje. Koliko dlje? Osebe, ki se na analiziranih fotografijah niso smejale, so v povprečju živele 72,9 let, tisti, ki pa so se smejali, pa so živeli skoraj 80 let.