V vrvežu vsakdana si mnogokrat rečemo, da komaj čakamo na poletni oddih, ko bomo lahko na plaži ali pa kar na domačem balkonu prebrali dobro knjigo. Predstavljamo letošnji poletni izbor.

Urednici Mladinske knjige, Darja Marinšek in Nataša Müller, sta izbrali in predstavili svojih pet knjig, v uredništvu pa smo izbrskali še nekaj slovenskih, ki vam bodo vzele dih in polepšale oddih.

Materinstvo naprodaj

Prvenec Farma ameriško-filipinske avtorice Joanne Ramos kritično pokaže na današnjo iluzijo družbene enakosti, ko izpostave, da nekatere stvari, kot je materinstvo, ne bi smele biti naprodaj. Roman, ki ga bralci povezujejo s še eno uspešnico, ki jo dodajte na svoj bralni seznam, Deklino zgodbo Margaret Atwood, predstavi dejanski prepad, ki zeva med različnimi družbenimi skupinami. Zgodba predstavi življenje žensk z različnim poreklom, svoje telo pa ponudijo za nadomestno materinstvo. Enake le na papirju, v resnici pa se njihove plače ter odnos delodajalcev do njih odvisni predvsem od barve kože. Ključni trenutki dela pokažejo, kako hitro se lahko žensko telo razvrednoti in postane le objekt, v katerem ustvarjamo svoj življenjski projekt – otroka. Pronicljiv vpogled v večno dilemo ženskih reproduktivnih pravic in družbene neenakosti.

Skrhani ideali

Z Goncourtovo nagrado pohvaljena Uspavanka Leile Slimani prav tako predstavi zgodbo materinstva in starševstva danes, preizprašuje povezavo med denarjem in srečo ter polemizira družbene razrede in kulturne razlike. Francoski par najde idealno varuško, na katero se navežeta tako otroka kot starša. Vse se zdi popolno, a brbotanje pod površjem naenkrat spremeni vse in razkrije se, da so ideali večinoma le zaslepljujoča iluzija.

Nežno in ljubezensko

Ljubezenski roman priljubljene britanske pisateljice Jojo Moyes, Dekle, ki si ga zapustil, v novi zgodbi predstavlja medvojno romanco. Francija leta 1916 in čudovita umetnina lokalnih prebivalcev ter London leta 2006, ki bralca popelje v ljubezensko zgodbo z zgodovinsko noto. Obvezno branje.

Za ljubitelje kriminalk

Sklepni del kultne knjižne serije Pokopališče pozabljenih knjig avtorja Carlosa Ruiza Zafróna z naslovom Labirint duhov zaključuje v stilu. Kriminalka predstavi tajno agentko Alicio, ki med posebno nalogo najde redko knjigo, ki jo privede do odkritja nikdar predstavljenih grozodejstev iz časov Francove diktature. Kriminalno, zgodovinsko, nujno.

Nagrajeni skandinavski kriminalni roman Živi pesek avtorice Malin Persson Giolito, ki je doživel tudi ekranizacijo, opiše zgodbo sojenja osemnajstletni Maji za množično streljanje v stockholmski gimnaziji. A vse ni tako, kot se zdi in resnica tragedije se počasi odstre.

Prijateljstvo po italijansko

V branje v uredništvu priporočamo tudi knjižno serijo Genialna prijateljica Elene Ferrante, neapeljsko zgodbo o prijateljstvu in italijanskem temperamentu. Ko ena od prijateljic skrivnostno izgine, druga vztrajno skuša rešiti uganko. Zgodba je upodobljena tudi v televizijski seriji.

Slovenski bralni vrhunci

Odlično branje ponujajo tudi književna dela domačih avtorjev.

Odvetniška kriminalka slovenskih avtorjev Petra Čeferina in Vasje Jagra z naslovom Sodni dnevi predstavi zgodbo za umor Slovenca obtoženega mladega fanta. Njegova obramba je odvetnik, ki se sooča s svojo osebno krizo, saj mu je pred kratkim umrla žena. Kdo je storilec, mladenič ali balkanska mafija in kako se bo odrezal odvetnik?

Za Kersnik 2019 je nominirana še ena uspešnica, kriminalni roman Pogodba Mojce Širok, ki obravava umore v Rimu. Spletke bogatih uspešnežev in novice črne kronike sčasoma privedejo v sam center mafijskega dogajanja. Polno čustev in drame, kot ulito za vaše poletno branje.

Že precej časa na vrhovih slovenskih knjižnih lestvic vztraja zbirka kolumn Mihe Šaleharja z naslovom Duh česa. Duhovit pogled na vsakdanjost, novitete, bizarnosti in še kaj. Z distanco in »zajebancijo«, kot pove Šalehar.

Belo se pere na devetdeset Bronje Žakelj v zadnjih tednih seda v srca Slovencev. Pretresljiva zgodba v edinstvenem literarnem slogu opisuje avtoričino življenjsko zgodbo, s katero Žakljeva pokaže na tisto, pred čemer bežimo. Neizbežnost izgube in soočanje z njo. Vredno branja.