Zveza kulturnih društev občin Kungota, Pesnica, Šentilj je danes v žalosti sporočila, da nas je zapustil skladatelj, pozavnist in baritonist, dirigent in učitelj številnega godbeniškega podmladka, dobitnik visokih priznanj v kulturi in častni občan Občine Pesnica, predvsem pa prijatelj in velik kulturnik, gospod TONE NEUVIRT. “Nosili ga bomo v srcih, v svojih delih bo živel večno”, so zapisali.

Toneta Neuvita smo poznali po njegovi glasbeni skupini Neuvirtova pihalna godba, s katero je nastopal na številnih prireditvah v bližnji in daljni okolici. Najbolj ga poznajo po igranju na novih mašah ali primicijah in igranju v cerkvah ob slovesnih dogodkih, žegnanjih ali večjih cerkvenih praznikih. Ko so zaigrali Neuvitrovi muzikanti, tako so ljudje rekli, so bile cerkve nabito polne. Njihova glasba pa je globoko odmevala v akustičnih prostorih cerkva.

Tone je bil vseskozi zaposlen v orkestru SNG v Mariboru, kjer je igral pozavno. Ob tem je od leta 1958 do 2011 vodil Neuvirtovo pihalno godbo, katere začetki segajo v leto 1922. S Svojo gobo je nastopal na številnih prireditvah, najbolj poznan pa je bil z nastopi ob cerkvenih dogodkih.