Tri leta nazaj je nastal projekt “Vseslovensko petje s srci” z namenom, da obudimo našo tradicijo, se povežemo med seboj in se bolje zavemo svojih korenin. Danes bolj kot kadarkoli prej, se je izkazalo, kako pomembne so vrednote, kot so povezanost, solidarnost, sočutje, ljubezen, na katerih temelji ta pobuda.

Ustavilo se je javno življenje, kultura, šport. Zato je v tem trenutku skupno prepevanje še mnogo pomembnejše, da se državljanke in državljani Slovenije združimo in povežemo v skupnem prepevanju z  mislijo o zdravju, blagostanju in dobri letini na dan Sv. Jurija, 23. aprila, med 10. in 11. uro, ki je po naši tradiciji nosilec prej omenjenih vrednot, kajti dogodek je nastavljen tako, da smo vključeni vsi državljani, vse generacije, vsi družbeni sloji doma in po svetu in se poje od tam, kjer se trenutno nahajamo. Doma, morebiti v avtu, na delovnem mestu, sprehodu, bolniščnični postelji.

Tokrat bo drugače, pa vendarle iz srca.

Vseslovensko petje s srci, je dogodek, ki že tretje leto zapovrstjo s prepevanjem slovenskih pesmi povezuje občanke in občane v vsakodnevnem življenju. Slovenci smo narod petja in prav petje je tisto, ki nas zmore bolje povezati. Pojemo lahko vsi ne glede na izobrazbo, status, s posluhom ali brez in to kjerkoli. Petje povezuje vse generacije doma in po svetu. Zato potrebujemo le dobro voljo.

Ko skupaj zapojemo, povežemo energijo zvoka in moč besede. Povežemo se sami s seboj in z drugimi v celoto, ki je prežeta z vibracijo ljubezni, radosti in miru. Stare kulture so pele vsakodnevno, še posebej ob določenih obredih. Danes tudi znanstveniki dokazujejo, da petje na nas deluje terapevtsko in blagodejno. Po naši tradiciji na dan Sv. Jurija, to je 23. aprila, Sv. Jurij nosi vejico po hišah za dobro letino in zdravje. Zato je pravi dan, da se s prepevanjem pesmi povežemo z mislijo o zdravju in obilju, kajti prav to vsi potrebujemo v teh drugačnih časih.

KDAJ?

V letu 2020 bomo znova prepevali, in sicer 23. aprila, med 10. in 11. uro.

KJE?

Tokrat pojemo od doma. Pojemo, v avtu, iz bolnišnične postelje, sprehoda, na delovnih mestih oziroma kjerkoli smo v danem trenutku. Zapojte v mislih ali na glas, kolikor vam v danem trenutku omogoča delovno mesto.

KAKO?

Vsi zapojemo himno in Lipa zelenela je, ostalo je po vašem izboru. Pomembno je, da pojete s srcem. Besedila najdete na youtube, www.besedilo.si, www.narodne-pesmi.si Na spletni strani http://www.vseslovenskopetje.si/, najdete prijavnico, kamor
vpišete podatke o sodelovanju.

Verjamem, da je boljše sodelovanje in povezanost mogoče doseči z majhnimi koraki, ki imajo lahko na dolgi rok velik učinek. Hkrati vzgajamo novo generacijo mladih, da bodo slovenski jezik, kulturo in svojo indentiteto lažje in bolje čutili.
Lani je projekt podprl s častnim pokroviteljstvom predsednik države gospod Borut Pahor, letos je častno pokroviteljstvo prevzel gospod Marjan Šarec, v času njegovega predsedovanja.