Vlada je na današnji seji sprejela sklep, s katerim Narodnemu domu Maribor podeljuje status javnega zavoda v javnem interesu države. Prepoznala je namreč, da dejavnost javnega zavoda, imenovanega Kulturno-prireditveni center Narodni dom Maribor, presega občinski pomen, saj med drugim zadovoljuje tudi potrebe prebivalcev sosednjih občin.

S svojo dejavnostjo vpliva na celotno regijo

Vlada je obenem sklenila, da ministrica za kulturo Asta Vrečko in Mestna občina Maribor skleneta pogodbo o sofinanciranju in obsegu obveznosti občine, so sporočili z vladnega urada za komuniciranje.

Kot so spomnili na ministrstvu za kulturo, Narodni dom Maribor že več kot 30 let pripravlja kulturni in umetniški program, ki presega lokalni in regionalni pomen. S svojo dejavnostjo tako vpliva na celotno regijo in ne le na mesto Maribor, delovanje zavoda pa posega v prostor vse države in pogosto tudi tujine. S približno 1800 prireditvami letno predstavlja javno kulturno dobrino širšega pomena, so prepričani na ministrstvu.

Pod okriljem Narodnega doma Maribora potekajo številni gledališki ter glasbeni programi in projekti, od orkestrskega, komornega in mladinskega cikla do številnih festivalov, kot so Festival Maribor, Festival Lent in Vilinsko mesto in abonmajskih programov, kot sta denimo otroški abonma Kekec in Abonma komedije.

Najpomembnejše kulturno in politično stičišče slovenstva

Narodni dom v Mariboru je monumentalna neorenesančna palača, zgrajena leta 1898 po načrtih češkega arhitekta Jana Vejrycha. Stavba, umeščena v središče mesta, ima značaj kulturnega doma in je ena izmed osrednjih kulturnih in prireditvenih ustanov v mestu, piše na spletni Mestne občine Maribor.

Ob izgradnji je bil Narodni dom simbol slovenstva v takrat večinsko nemškem mestu. Zaradi številnih slovenskih institucij, ki so imele tukaj svoj sedež, in raznovrstnega dogajanja je bil središče političnega, gospodarskega in kulturnega življenja predvsem severnoštajerskih Slovencev.

Kot najpomembnejše kulturno in politično stičišče slovenstva je odigral pomembno vlogo pri ohranjanju samozavesti in narodne identitete Slovencev na Štajerskem, vključno z zgodovinskimi dogodki Maistrove ubranitve mesta ter vzpostavitve nove severne državne meje. Narodni dom ima zato, kot so zapisali na mariborski občini, za Maribor in celotno Slovenijo visoko simbolno in zgodovinsko vrednost, obenem pa predstavlja tudi enega od vrhuncev historicistične arhitekture na Slovenskem.

STA