Maribor

V mariborski stolnici božični koncert Zbora Opere SNG Maribor

Uredništvo , 21.12.21 ob 16:59

V Stolni cerkvi sv. Janeza Krstnika v Mariboru bo danes in v sredo Božični koncert Zbora Opere Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor pod vodstvom Zsuzse Budavari Novak.

Na večeru z božično kantato Sveta noč bodo nastopili solisti Valentina Čuden, Lucija Krašovec, Bogdan Stopar, Stefan Pajanović in Domen Marn.

Kot so zapisali v SNG Maribor, je leta 2018 minilo dvesto let od prve izvedbe pesmi Stille Nacht, heilige Nacht (Sveta noč, blažena noč), za katero so svojčas domnevali, da naj bi si avstrijski učitelj, organist in skladatelj Franz Xaver Gruber (1787-1863) motiv izposodil pri katerem od dunajskih klasikov – Mozartu, Haydnu ali celo Beethovnu.

Leta 2018 dvesto let od prve izvedbe Svete noči

Šele najdba rokopisa avtorja besedila napeva, rimskokatoliškega duhovnika Josepha Mohra (1792-1848), na katerem je navedena letnica 1820, je z veliko gotovostjo potrdila njuno avtentično avtorstvo. Iz Mohrovega rokopisa, ki je bil najden leta 1995, lahko razberemo, da je Mohr besedilo ustvaril leta 1816, ko je bil nastavljen za župnika romarske cerkve v avstrijskem Mariapfarru, dve leti zatem (1818) pa je Gruber na Mohrovo besedilo pristavil še melodijo.

Tako je bila “spočeta” pesem, ki jo je Unesco leta 2011 razglasil za nesnovno svetovno kulturno dediščino, kar dokazujejo neštete izvedbe po vsem svetu ter več kot 300 prevodov njenega besedila, ki je v slovenskem jeziku dostopno v prepesnitvi duhovnika in skladatelja Jakoba Aljaža (1845-1927).

Eno izmed parafraz pesmi in obenem tudi njenih razširitev v večje glasbeno delo je ustvaril slovenski skladatelj mlajše generacije Andrej Makor, ki se posveča predvsem ustvarjanju za različne vokalne zasedbe. Makorjeva kantata z istim naslovom (Sveta noč) za sopran solo, mešani zbor, klarinet in klavir je nastala na pobudo Zbora sv. Nikolaja iz Litije, ki že več kot dve desetletji goji tradicijo božičnih koncertov v Litiji in širšem okraju.

Kantata je svojo praizvedbo v zasedbi sopranistke Monike Fele, klarinetista Dušana Sodje in pianistke Tatjane Kaučič (kot Dua Claripiano) ter Zbora sv. Nikolaja pod vodstvom Helene Fojkar Zupančič doživela na božični dan leta 2018 v litijski cerkvi, nato pa je bila izvedena še v uršulinski cerkvi v Ljubljani ter v stolni cerkvi Marijinega vnebovzetja v Kopru.

Kot v spremnem besedilu k nocojšnjemu koncertu Zbora Opere SNG Maribor pojasnjuje Benjamin Virc, se Božična kantata Sveta noč Andreja Makorja kot obsežnejše vokalno-instrumentalno delo razgrinja v treh “stavkih”, od katerih je vsak sestavljen iz instrumentalnega uvoda ali mediger (poimenovanih kot Variacij), ki povezujejo posamezne glasbene točke.

Variaciji sledi Koral za sopran in vsakokrat po štirje zbori na besedila slovenskih pesnikov 19. in 20. stoletja, med drugimi Ivana Preglja, Antona Aškerca, Alojza Gradnika, Lojzeta Krakarja, Srečka Kosovela pa tudi Stanka Janežiča, Andreje Godnič, Franca Sodje, Filipa Terčelja in Jožeta Aleksija Markuže.