V razstavnem salonu Vetrinjskega dvora v Mariboru danes odpirajo razstavo del slovenskih umetnikov, ki so se predstavili na pariškem Salonu lepih umetnosti. Razstavljena bodo dela umetnikov, ki so bila lani decembra razstavljena v Parizu, ter nagrajena dela iz preteklih let.

Predstavitev slovenske umetnosti na zadnjem Salonu lepih umetnosti (Salon de Beaux Arts) v muzeju Louvre je vodil Igor Orešič iz Maribora, ki je povabil umetnike iz štajersko-prekmurskega ter ljubljansko-gorenjskega konca. Slovenijo so zastopali Igor Orešič, Metka Kavčič, Ludvik Pandur, Zdravko Luketič, Kaja Urh, Vinko Prislan, Maruša Štibelj, Marjan Mirt, Klementina Golija, Klavdij Tutta in Ivan Prešeren Žan.

Slovenski umetniki v Parizu zmeraj uspešni

Maruša Štibelj je na salonu prejela nagrado žirije. To je četrta nagrada za slovensko umetnost na tem salonu z več kot 150-letno tradicijo.

Mednarodni salon francoskega Nacionalnega združenja lepih umetnosti (SNBA) poteka v razstavišču Carruosel du Louvre pod piramido slovitega pariškega muzeja. Na njem sodeluje več kot 600 umetnikov. Salon je sicer večinoma namenjen francoskim umetnikom, ob njih pa razstavljajo še povabljene delegacije.

Pokrovitelj je vedno aktualni francoski predsednik. Tudi letos je bil pokrovitelj predsednik republike Emmanuel Macron, izpostavljajo v Vetrinjskem dvoru, kjer bo razstava na ogled do konca januarja.