Štajerska predstavlja edinstveno harmonijo urbanega in naravnega okolja ter ponuja številne možnosti za raznolika in trajnostna doživetja. Regionalna razvojna agencija za Podravje - Maribor (RRA Podravje) je 25. septembra organizirala čudovit dvodnevni izlet za novinarje iz celotne Slovenije in sosednjih držav, kjer so lahko spoznali letošnje vrhunske destinacije, ki jih Štajerska ponuja.

Urbanaravni užitki Štajerske

RRA Podravje je združila destinacije in lokalne skupnosti pod enotno blagovno znamko Štajerska, ki je letos obeležila svojo prvo obletnico. Destinacija Štajerska tako povezuje 39 občin Podravja ter 28 vinarjev in vinogradnikov, ki skupaj promovirajo vinorodni okoliš, v katerem delujejo. Ta cilj uresničujejo prek Združenja vinorodna Štajerska, ki je neodvisna organizacija vinogradnikov. Odpravili smo se na letošnje najboljše destinacije, ki jih ponuja Štajerska, in zbrali nekaj namigov za urbanaravna doživetja, ki jih lahko še letos izkoristite za potep po čudoviti Štajerski:

1. NAZAJ NA KONJA

Organizacija Nazaj na konja, s sedežem v Konjeniškem parku Starošince, je prva slovenska nevladna organizacija, ki si prizadeva za celostni pristop pri obravnavi oseb s posebnimi potrebami ter sistematično razvija področje aktivnosti in terapije s pomočjo konja. "Nas pogosto zamenjujejo s kakšnim konjeniškim hlevom, ki ponuja jahalne programe. Pri nas je večji poudarek na delu s konjem, z živim bitjem. Pri otrocih imamo programe prilagojene razvojnim stopnjam, pri odraslih pa se vedno lahko prilagodimo nekim posebnostim, ki jih vsi imamo," pove Alexander Saša Goljevšček, ustanovitelj zavoda Nazaj na konja.

[[image_1_article_70354]]

Doda: "Pomembno naše delo so terapije s pomočjo konja, kjer delamo z osebami s posebnimi potrebami. Smo pa tudi izobraževalni center, saj ponujamo dodatna usposabljanja za diplomante." Ta vrhunska destinacija v občini Kidričevo je popolna izbira za iskanje miru in sprostitve, družinski izlet, glamping, praznovanje rojstnega dne, teambuilding ali nepozabne počitniške dogodivščine za otroke, mladostnike in vse mlade po srcu.

2. ALPAKA RANČ SLOVENIJA

Alpaka ranč Slovenija, ki se nahaja v občini Poljčane, je čudovita destinacija za sproščeno zabavo v družbi teh ljubkih in mehkih živali. "Naša posest je tukaj že vrsto let, alpake pa so nekaj novejšega. Alpake so še rahlo nepoznane in eksotične živali in na našem ranču jih trenutno prebiva 24," pove Jaka Rančnik iz Alpaka ranča. Ta turistična kmetija je nekaj posebnega, saj po predhodni rezervaciji pripravijo program, ki vključuje ogled in interakcijo z alpakami, poučno delavnico ter degustacijo lokalnih kmečkih dobrot.

[[image_2_article_70354]]

"Pri nas ljudje spoznajo alpake čisto iz prve roke, jih lahko božajo in hranijo. Iz njihove dlake pa lahko v krajši delavnici ustvarijo polsteneno milo in se nato spoznajo z lokalno kulinariko," doda Rančnik. Gostoljubnosti na tej kmetiji v Lušečki vasi zagotovo ne manjka.

3. PIVOVARNA SKOLIBER

Pivovarna Skoliber, ki od leta 2010 stoji na vzhodni meji Dravskega polja, se je iz skromnih začetkov pod vodstvom živilskega tehnologa razvila v sodoben pivovarski in destilacijski obrat, obdan s pristno skupnostjo v Središču ob Dravi. "Moja prvotna ljubezen je bila do vina, ampak me je radovednost preusmerila v pivovarstvo. Zdaj varimo lager in to temnega ter hoppy pilsner, letno pa proizvedemo do 30.000 litrov letno," pojasni Matej Skoliber, prvi pivovar družine Skoliber.

[[image_3_article_70354]]

"Proizvajamo tudi lastne destilate, ki so iz iste onove kot pivo, se pravi gin in meto," doda Skoliber. Prijetno urejen ambient pivovarne ponuja uživanje v njihovih pivih direktno iz pipe ter sprostitev na sončni terasi s pogledom na dolino reke Drave. V tap roomu je možno poskusiti vse izdelke, na voljo pa je tudi domače bučno olje.

4. PTUJSKA KLET

V samem srcu mesta Ptuj se nahaja arhiv najstarejšega slovenskega vina iz Ptujske kleti, ki je hkrati tudi najstarejša slovenska klet. "Zlata trta je najstarejša ohranjena steklenica, gre za letnik 1917. Po zapisih naj bi šlo za zvrst več sort in to najbolj zastopanih iz Haloz: Laški rizling, Šipon in takratni kralj vina Renski rizling," pojasni Nejc Borko, enolog iz Ptujske kleti.

[[image_4_article_70354]]

"Trenutno so zelo popularna sveža vina, se pravi lahkotnejša. Govorim predvsem o Sauvignonu, Sivem pinotu in tudi kakšna penina se znajde med njimi," našteje Borko. Vinski hram je odprt za posameznike in skupine, ki si želijo pobegniti od napetega delovnega vsakdana ter se potopiti v mir in večtisočletno tradicijo ljubezni do vina. Ponuja širok spekter doživetij, od ogledov vinske kleti do kulinaričnih izkušenj.

5. PUHOV MUZEJ

Slovenske gorice so košček Slovenije z magično močjo, saj so rodile mnoge znamenite Slovence, med katerimi izstopa Janez Puh. "Želimo pokazati naše podeželje, gostoljubnost in lokalno kulinariko. Gostu ponujamo tudi naše kulturne znamenitosti med katere spada Puhov muzej v Juršincih. Ciljamo na pohodnike in kolesarje, tudi motoriste in avtodomarje, saj je naše okolje primerno za tovrstne aktivnosti," pove Nataša Žajdela Lah, podžupanja občine Juršinci.

[[image_7_article_70354]]

Puhova cimprača s spominsko sobo svetovno znanega izumitelja se nahaja v njegovi rojstni vasi Sakušak pri Juršincih. Muzej, ki ga upravlja Društvo rojaka Janeza Puha, s pomočjo etnološke dediščine, arhivskega gradiva in muzejskih eksponatov predstavlja njegovo življenje ter delo na področju prometnih sredstev in motorologije. Na mestu nekdanje Puhove rojstne hiše na Sakušaku 79 danes stoji sodobna stanovanjska hiša s spominsko ploščo.

6. MUZEJ ALFI NIPIČ

V srcu Jarenine, v obnovljeni stavbi nekdanje osnovne šole, zdaj Štajerska hiša glasbe, se nahaja muzej posvečen glasbeniku Alfiju Nipiču. Osrednji del muzeja je stalna razstava "Ostal bom muzikant", ki pripoveduje zgodbo Nipičeve izjemne kariere, od skromnih začetkov do zvezdniškega uspeha v slovenski narodnozabavni in zabavni glasbi ter razkriva človeka za melodijami, ki so navduševale generacije poslušalcev.

[[image_5_article_70354]]

"Ena od najlepših vrlin je, da znamo človeka ceniti. V muzeju hranimo le polovico Alfijevih eksponatov, ki nam jih je posodil, da lahko obiskovalcem pokažemo vse od zlatih plošč do priznanj in nagrad, ki jih je v svojem življenju dosegel kot samostojni glasbenik in tudi skupaj z Avseniki," pove Andreja Cehnar, organizatorka in vodička v Muzeju Alfi Nipič. Nad muzejem se nahaja večnamenska dvorana, ki služi kot oder za glasbene nastope, s čimer se ohranja Nipičev glasbeni spomin. Medtem so pritlični prostori namenjeni sprejemu obiskovalcev muzeja in turistov, ki si želijo spoznati turistično ponudbo kraja ali poskusiti ter kupiti lokalne izdelke. V kletnih prostorih pa je vinoteka z vini domačih vinogradnikov.

7. IZVRSTNA KULINARIKA IN VINARSTVO

Med najboljše štajerske destinacije za lačne in žejne spadajo tri prav posebne lokacije. Prva izmed teh je Krčma Janževina, ki sredi vinogradniške pokrajine Haloz ponuja bogato, več kot 400-letno zgodovino. Sama hiša, natančneje njen vzhodni del, je skoraj vso svojo zgodovino spadala pod samostan Ptujska gora – Marijino svetišče. Krčma je prva popolnoma tematska restavracija v Sloveniji, kar se odraža v zgodbi, ambientu, glasbi, oblekah osebja in seveda kulinariki.

[[image_6_article_70354]]

Naslednja destinacija se nahaja v osrčju mesta Ptuj in ponuja domačo kulinariko na moderen način. Gostilna Rozika je najstarejša ptujska gostilna, ki posluje že več kot 80 let, in s svojim notranjim kot zunanjim ambientom, pričara obiskovalcem nepozabno pristno kulinarično vzdušje. Tradicionalni ptujski okusi dajejo gostom Rozike posebno kulinarično doživetje v zavetju tradicije in sodobnosti. Kot zadnjo destinacijo, ki je na svojem potovanju po Štajerski ne smete izpustiti je Gostišče pri Antonu, ki se nahaja v Cerkvenjaku. Gostišče zrave restavracije ponuja še catering, prenočišča in celo diskoteko. Ponujajo ogromne porcije čudovitih okusov domače kuhinje, ki jih bodo vaše brbončice naravnost občudovale.