V likovni šoli Atilem v Mariboru že od leta 2009 izvajajo izobraževanje na področju risanja in slikanja, na katerih tečajniki pridobijo vsa potrebna znanja in izkušnje za svoje ljubiteljsko ali strokovno ustvarjanje. O tem, kaj vse počnejo, smo se na kratko pogovarjali z vodjo šole Melito Ragolič. 

Kako približujete mladim likovno umetnost?

“Naši najmlajši tečajniki so stari štiri leta. Otrokom oziroma našim tečajnikom od štirih let naprej želimo to umetnost približati naj čimbolj enostaven način, tako da jih poučujemo o zvrsteh umetnosti, učimo jih različne tehnike, zelo pomembno pa se mi zdi, da povezujemo umetnostno zgodovino oziroma zgodovino našega mesta z umetnostjo. Veliko obiskujemo muzeje, izobražujemo se na temo zgodovina v Mariboru.”

Torej tečaji ne potekajo samo znotraj galerije?

“Veliko hodimo na ekskurzije. Peljemo jih recimo na Židovski trg in jim predstavimo njegovo zgodovino. Tudi mi se nahajamo v bivši Židovski četrti, tudi naša hiša ima nek poseben zgodovinski pomen, kajti tu spodaj so našli zlatnike iz 14. stoletja, ki so razstavljeni v Pokrajinskem muzeju. To je otrokom zelo zanimivo. Na takšen način torej želimo zgodovino in umetnost povezati in otrokom predstaviti umetnost ne le kot slikanje in risanje, ampak tudi kot zgodovino.”

Najmlajši je star štiri leta

Kako se je vse skupaj sploh začelo?

“Šola je nastala leta 2009. Bil je začetek šolskega leta in sem poslušala razne reklame, o tem, kar nudi Maribor. V tistem času je bilo veliko plesnih šol, ni pa bilo dodatnega popoldanskega izobraževanja na področju gledališke in pa likovne šole. Takrat se mi je porodila ideja, da bi pa to Mariboru prišlo prav in sem novembra 2009 odprla gledališko oziroma likovno šolo za najmlajše. Več tečajnikov se je vpisalo v likovno šolo, zato se večinoma ukvarjajo s tem.”

Koliko tečajnikov obiskuje likovno šolo?

“Najmlajši je star štiri leta, prišel pa je, ko je bil star tri leta. Tudi starši veliko prihajajo, mame se velikokrat udeležijo tečajev skupaj z otroki. In imamo že kaj nekaj mam, ki nas redno obiskujejo in rastejo z nami. Najstarejša gospa, ki je obiskala naš tečaj, pa je bila stara 84 let. Različne generacije prihajajo. Zdaj imamo na primer mlajšega podjetnika, ki želi spraviti stres iz sebe. Največ tečajnikov, kar smo jih imeli, je bilo 130. To je bilo pred kovidom, potem se je vse spremenilo. V tem šolskem letu smo imeli vpisanih 80 tečajnikov.”

Tudi poletna šola je dobro obiskana, a ne?

“Je. Poletna likovna šola je namenjena otrokom, je pa to 15-urni tečaj, kjer na hitro spoznajo tehnike slikanja, risanja. Gre za tedenski tečaj, lahko pa ga obiskujejo celo poletje.”

Likovna šola Atilem se je s ponosom odzvala tudi na družbeno odgovornost projekta Štajerski gospodarski oskar. Mladi likovniki bodo ustvarjali na temo gospodarstva v regiji, njihova dela pa bodo razstavljena na samem dogodku, 18. oktobra 2023 v Hotelu Habakuk.

Otroci radi rišejo

Kako otroka sploh motivirati v tem digitalnem svetu za risanje, slikanje?

“Vsi otroci bi radi risali na tablicah, ampak mi poudarjamo, da moraš najprej začeti s svinčnikom. To je osnova. Če se želiš naučiti poštevanko, moraš najprej znati seštevati in odštevati. Otroci zelo radi rišejo. Mlajši raje rišejo kot slikajo. Pri nas ni digitalnega ustvarjanja. Že ko pridejo k nam, vejo, kaj jih čaka.”

Kaj pa najraje rišejo?

“Ta najmlajši najraje živali, pri srednješolcih so popularne mange, odrasli pa naravo, rože. Delamo pa zelo veliko razstav v UKC Maribor.”

Slikate tudi zunaj ali samo v galeriji?

“Tudi zunaj. Leta 2019 smo na primer na povabilo Hiše Stare trte sodelovali na trgatvi. Imeli smo stojala na Lentu, slikali in naredili razstavo. Večkrat gremo tudi na Židovski trg, ki je krasen ambient.”

Zakaj je pomembno, da se otroci ukvarjajo s slikanjem?

“Zato, ker morajo razvijati motoriko. Tako kot je pomemben šport pri otrocih, je pomembna tudi umetnost. Pa ne samo likovna umetnost, tu je tudi glasba ali petje ali igranje inštrumenta. Ob športu je pomembna tudi umetnost. Zelo pomaga pri motoričnih sposobnostih. Tisti, ki se ukvarjajo z umetnostjo, so dobri tudi v matematiki.”