Maribor po Bruslju oz. Portreti dežele Slovenske je razstava tečajnikov Šole umetnosti Atilem. Na povabilo gospe Tine Čeh, vodje umetniške šole in galerije Cultural Creative Corener, so razstavljali svoja umetniška dela v Bruslju, oktobra leta 2021. Ta so nastala na temo znamenitosti Slovenije.

Razstava, ki je potekala v času predsedovanja Slovenije Evropski uniji v Bruslju, pritegnila pa je pozornost številnih obiskovalcev ter jim omogočila, da so se na slikovit način spoznali s čudovitim in raznolikim slovenskim kulturnim in naravnim bogastvom. Organizirana je bila v sodelovanju s slovenskim veleposlaništvom v Belgiji ter je bila del prizadevanj za promocijo Slovenije kot turistične destinacije in kulturnega središča. Izbranih je bilo petnajst umetniških del, ki so jih ustvarili tečajniki Šole umetnosti Atilem, različnih starosti.

Vsaka slika na razstavi je predstavljala drugo znamenitost Slovenije, od bleščečega Bleda s svojim čudovitim jezerom in otokom s cerkvijo, do čarobnega Predjamskega gradu, prekmurskega mlina na Muri ter krajine v osrčju Slovenije, ki so oživele na platnu, prav tako pa tudi slikovita Ljubljana, slovenska prestolnica, s svojim znamenitim zmajem in Ljubljanskim gradom, najstarejša trta na svetu, Frančiškanska cerkev v Mariboru…

Razstava je bila možnost raziskave slovenskega prostora

Tečajniki so s svežimi umetniškimi pogledi prelivali slovenske znamenitosti na platno ter tako prikazali njihovo edinstveno lepoto in pomembnost. Razstava je širila tudi sporočilo o pomenu ohranjana naravne in kulturne dediščine. Vsako delo je nudilo vpogled v bogato zgodovinsko in kulturno preteklost Slovenije ter želelo obiskovalcem prikazati pomembnost vseh znamenitosti, ki so del naše dediščine. Hkrati je bila razstava priložnost za raziskovanje slovenskega prostora skozi oči umetnikov, ki so se trudili prenesti svojo strast, navdušenje in ljubezen do Slovenije na platno.

Razstava tečajnikov Šole umetnosti Atilem o znamenitostih Slovenije je tako predstavljala močno izročilo slovenske kulture in umetnosti na mednarodnem odru. Bruselj je bil idealno mesto za tovrstno razstavo, saj je srce Evrope, polno umetnosti, kulture in raznolikosti, ki sovpada s sporočilom, ki ga prinaša Slovenija. Razstava je bila priložnost za medkulturno izmenjavo in povezovanje ter za promocijo Slovenije kot privlačne turistične destinacije, kamor obiskovalci lahko odpotujejo in sami doživijo lepote, ki so jih umetniki upodobili na platna.

Atilem je tudi ponosni partner Štajerskega gospodarskega oskarja. Štajerski gospodarski oskar predstavlja prestižno nagrado, ki bo podeljena najboljšim podjetjem in najboljšemu zaposlovalcu v štajerski regiji, 18. oktobra 2023 v Hotelu Habakuk, ko bo v sklopu dogodka tudi dobrodelna dražba.

Umetnine izpod rok njihovih tečajnikov bodo namenjene dobrodelni dražbi, ki bo v okviru dogodka Štajerski gospodarski oskar organizirana skupaj z Lions klubom. Izkupiček umetnin bo namenjen žrtvam poplav.

štajerski gospodarski oskar

Otvoritev je potekala v torek 26. 9., in sedaj je odprta za oglede ljubiteljev umetnosti ter pokrajin Slovenije na mariborskem Glavnem trgu 24, v prostorih galerije Atilem.