Od 19. do 22. septembra 2019 se v Maribor vrača najmočnejša naveza na področju uprizoritvenih umetnosti – Festival Performa & Platforma, ki bo v štirih festivalskih dneh postregel z bogatim programom performativnih vsebin. Organizatorji tokrat v središče postavljajo oralnost in z njo okus ter vabijo gledalce, da se jim pridružijo ob okušanju umetnosti.

So gastronomski užitki zasenčili umetnost kot tako? Ali lahko govorimo o novodobni kulinarični umetnosti? Na ta in druga vprašanja bodo obiskovalci in nastopajoči skupaj iskali odgovore v sklopu letošnjega festivala Performa & Platforma. S svojimi uprizoritvami se bodo predstavili Sorour Darabi (nagrada strokovne žirije – Zürcher Theater Spektakel 2016), Liquid Loft / Chris Haring (prejemnik prestižne nagrade zlati lev za najboljšo predstavo – Running Sushi, na Beneškem bienalu 2007), Anna Dankova, Ana Romih, Beno Novak, Ivan Mijačević, Aja Zupanec in drugi.

Letošnja tema je izrazito čutna

Festival Performa & Platforma ima v Mariboru že dolgo tradicijo. Gre za mednarodni festival performansa in sodobnega plesa, ki se združujeta v inovativne umetniške akcije s področja glasbe literature, gledališča, likovne in drugih umetnosti in v svojem programu ponuja video instalacije, reartikulacije znanih performansov iz zgodovine umetnosti, premierne projekcije videoperformansov, video in performans predavanja, ulične performanse, performativne instalacije,multimedijske, literatne in glasbene performanse.

Letos so izbrali izzivalno, čutno temo, ki izpostavlja okus. Okus izhaja iz sinestetike, ki povezuje izkustveni občutek okusa zvezanega z njegovo estetsko komponento. Slednja stopa tudi vse bolj v središče sodobnih kulinaričnih trendov. Priča smo porastu kuharskih oddaj, branosti in sledenju ‘food blogov’, ki se jim pridružujemo z objavljanjem fotografij obrokov na družbenih omrežjih. Tako so danes dobri kuharji skoraj bolj slavni kot supermodeli. Slovenija in Slovenci pri tem niso nikakršna izjema. Slovenija bo leta 2021 postala gastronomska destinacija in z njo bodo številni izjemni kuharski mojstri in restavracije dobile dodatno mednarodno prepoznavnost. “Želimo okušati, da bi z njim nadomestili senzualnost poljubov,” pravijo organizatorji.

Oralnost kot doživetje

Ustvarjalci v svojih delih naslavljajo oralnost kot posredovano ali izkustveno doživetje; izpostavljajo razlike med užitnim in neužitnim; odnos do objekta konzumacije; vlogi okušanja in kompenziranja. Ponujajo nam izkušnjo: kompleksno ali preprosto, racionalno in/ali doživljajsko. Včasih tudi zgolj tako, da prestrukturirajo uprizoritveni prostor v prostor srečanja začasne, a med seboj povezane skupnosti. To na skrajno učinkovit način dosežejo s postavitvijo skupne mize, s pijačo in jedačo, ki jo lahko skupaj pripravljamo, spoznavamo, okušamo in delimo. “Upamo, da boste zbudili svoje čute in okusili festivalsko ponudbo; ob umetniški tudi kulinarično in vinsko!,” vabijo ustvarjalci.

Dodajo še, da letošnji program ne bi bil celota, če ne bi k sodelovanju povabili tudi kakšnega vrhunskega chefa. “Točno to smo tudi naredili! Zato smo veseli in ponosni, da bo festivalsko dogajanje s svojimi kreacijami obogatil tudi David Vračko, ki v svoji restavraciji MaK ustvarja kulinarične mojstrovine, ob katerih zadrhtita telo in duša!”

Kulturna prizorišča v mestu bo zavzel ples in okusi

V petih festivalskih dneh se bo odvilo sedem dogodkov na vseh glavnih mestnih kulturnih prizoriščih: v Lutkovnem gledališču Maribor, na Malem odru SNG Maribor, v GT22 in na Malem odru Narodnega doma. Performativne dogodke bo otvorilo omizje Oral(no) – o okusih, ki si ga bo mogoče ogledati 18. septembra ob 20. uri na Televiziji Maribor. Gostje bodo Iztok Ilc, Valentina Smej Novak in Danilo Ivanuša – Knedl, razpravljali pa bodo o gastronomiji in estetiki.

Odlične predstave, ki bodo zajemale vse od plesa do avdio-vizualnih umetnosti so Golem Anne Dankove iz Bolgarije, slovenska plesna predstava Koncert telesa Ane Romih in Bena Novaka, Sorour Darabi bo predstavil iransko-francosko plesno predstavo Farci.e, Ivan Mijačević bo premierno uprizoril avdio-vizualno instalacijo Slovenska jabolka nepravilnih oblik, Aja Zupanec bo zaplesala v avtorskem solo plesnem projektu Kričeče Bleščeče, za konec pa se bo odvila plesna predstava ali koreografski film v živo, spektakel Deep Dish. Več o predstavah, lahko preberete TUKAJ.