Režiser Bojan Labović je idejo za film dobil ob ogledu posnetka bežečega bika, ki ga je skozi okno s telefonom posnel anonimen stanovalec. Prav ta anonimnost je bila vzrok,  da je bolj kot o samem pobegu začel razmišljati o dojemanju le tega. Še toliko bolj, saj se je bikov sprehod po mestnih ulicah zaključil z njegovo javno usmrtitvijo. Torej z dokončno kaznijo zaradi želje po svobodi in življenju.

Kratki film odpira velika vprašanja

Kratki film Bik se skozi zgodbo o glavnem junaku Milanu Veberju dotika tem o pravicah živali, ravnanju z živino, brezposelnosti ob visoki izobrazbi, vprašanju svobode, pretehtavanju življenjskih nazorov, moči in nemoči, empatiji… Prva ekskluzivna projekcija bo jutri, v ponedeljek, 20. maja ob 20h, v Mariboxu. Igrajo Jure Ivanušič, Minca Lorenci, Jurij Drevenšek, David Čeh, Mateja Pucko, Nataša Tič Ralijan, Nika Rozman, Janko Turnšek, Gorazd Marinkovič, krave, pes Floki in bik Ferdo.

O zasedbi vlog je Labović začel razmišljati že kmalu po napisanem scenariju: »Ker sam nisem pretirani pristaš avdicij, sem zasedbo gradil na poznavanju dosedanjega dela posameznih igralcev in zaupanja v intuicijo, da bodo s svojo energijo uspešno vstopili v like filma.«

Povprečno življenje nekega Mariborčana

Režiser se je pri nastajanju filma spogledoval s subrealno estetiko švedskega mojstra Roya Anderssona. Ustvaril je glavni lik, Milana Vebra, 40 letnega brezposelnega likovnega pedagoga, ki je že nekaj časa brez službe in mu seveda tudi kronično primanjkuje denarja. Živi v poceni najeti garsonjeri nekdaj žive delavske četrti industrijskega mesta ter se počuti premlad, da bi se postaral in prestar, da bi začel znova. Vse do trenutka, ko nekega jutra po prepiti noči hoče odpreti konzervo govejega golaža. Takrat skozi okno zagleda na ulici bika. Tistega bika, ki je pravkar pobegnil iz klavnice.

Film so snemali 7 dni, na lokacijah v Mariboru, v vasi Bojtina na Pohorju in Sestržah na Dravskem polju.

Zgodbo je zaokrožil Svetovni dan čebel

Med nastajanjem filma se je ustvarjalcem primerila prikupna anekdota: »Scenarij je bil napisan leta 2017, ko 20. maj še ni bil proglašen za Svetovni dan čebel. Čeprav nisem vedel, da se bo to na predlog Slovenije zgodilo v letu 2018, sem kot zvočno kuliso radijski poročil, ki zjutraj zbudijo glavnega junaka, vključil izmišljeno novico, da je danes svetovni dan čebel. Zato smo bili toliko bolj presenečeni, ko se je to zgodilo prav v času snemanja filma. Zaradi teh lepih občutkov bo tudi premiera 20. maja, torej na Svetovni dan čebel,« še pove Labović.