Trenutno dogajanje zahteva svoje, vseeno pa ni nujno, da se predamo malodušju, saj lahko čas doma dodobra izkoristimo. Naše pametne naprave nam namreč omogočajo, da se sprehodimo po zbirkam najbolj znanih muzejev na svetu in se počutimo, kot bi bili res tam. Izbrali smo nekaj zbirk, ki jih res priporočamo. Katera pa je vaša najljubša?

The Museum of Modern Art – od Van Gogha do Moneta

Na Manhattnu se na nahaja muzej moderne umetnosti MoMA, prvi te vrste v Združenih državah Amerike. Ponuja bogato zbirko moderne in kontemporarne umetnosti, vse od evropskih slik do skulptur, filma, dizajna in performativne umetnosti. MoMA se lahko pohvali z Van Goghovimi umetninami, Picassovimi Avignonskimi gospodičnami, Warholom, Monetovimi Vodnimi lilijami

Galerija Uffizi z renesančnimi mojstrovinami

Galerija, ki jo morate obiskati vsaj enkrat v življenju, pa čeprav s pomočjo mobilnega telefona, je firenška Galerija Uffizi, biser, ki skriva dela še iz časov Medičejcev in predstavlja umetnine številnih italijanskih umetnikov, posebna pa je že zaradi same arhitekture, nastale pod budnimi očmi slovitega Vasarija. Firence nikdar ne razočarajo, z bogato zbirko pa preseneča tudi virtualna različica Galerije Uffizi.

Za ogled belvederske zbirke ni več treba na Dunaj …

Belvedere in njegov Klimt

Podajmo se na Dunaj, v Belvedere, ki se vzpenja nad Schönbrünnskim parkom in ponuja največjo zbirko del Gustava Klimta. Klimtov Poljub vedno vzame sapo, navdušijo pa tudi dela ostalih razstavljenih umetnikov, kot sta Schiele in Kokoschka. Virtualno turo toplo priporočamo!

Rijksmuseum, Vermeer in Rembrandt

Odklikajmo nekoliko bolj severno, v Rijksmuseum na Nizozemskem. Dela tamkajšnjih umetnikov so nekaj posebnega, ta muzej pa varuje mojstrovine avtorjev kot so Vermeer in Rembrandt. Nekoliko hladnejši toni teh mojstrovin predstavljajo odlično protiutež našemu ogledu pozlačenega Klimta na Dunaju. Dodatna spodbuda ogledu Rijksmuseuma – najdete tudi Mondriana.

Kultni The Met

Virtualiziran je tudi slavni The Met, The metropolitan museum of art, gotovo eden najslavnejših ameriških muzejev, ki slovi kot zakladnica najredkejših predmetov in umetnin na svetu. Zbirka je bogata in raznovrstna, gotovo pa bo vsak našel nekaj zase tudi ob digitalni verziji muzejskih zbirk.

Na vas čaka tudi virtualna zbirka slavnega muzeja The Met.

Evropske mojstrovine vseh obdobij v Londonu

Londonska narodna galerija ali The National Gallery London razstavlja same vrhunce – od Van Goghovih Sončnic, do Turnerjevih del, Van Eycka, Velazqueza, Botticellija, Dürerja, Bellinija … Hrani tudi zavidljivo zbirko renesančnih umetnikov, ki si jih lahko tokrat ogledate povsem v miru.

Ogledi muzejev so lahko tudi virtualni.
Foto: Google Maps

Ostanimo v Londonu in si oglejmo še Tate Britain, še eno bogato umetniško institucijo s poudarkom na britanski umetnosti, ki hrani zelo bogato zbirko Turnerjevih del, našlo pa se bo tudi kaj iz tudorskih časov. Tate Britain velja celo za enega največjih muzejev v Veliki Britaniji.

V Mehiko k Fridi

Podajmo se še v Mehiko, v nekoliko manj znan muzej La Casa Azul, po naše Azurna, modra hiša, v hišo, v kateri je svojčas bivala Frida Kahlo. Čeprav je posestvo danes veliko večje, kot je bilo za čas njenega življenja, lahko še vseeno začutimo utrip temperamentne Fride ter si predstavljamo njeno ustvarjanje, ki je postavljalo nove standarde in odpiralo pot ženskim umetnicam.

V večni Versailles

Kot predlog navajamo še eno klasiko – Versailles. Nekoč središče evropskega dogajanja, danes spomenik bogastvu in aristokraciji, a zato nič manj osupljiv. Sprehodite se skozi številne sobane, suite, dvorane ter skozi legendarne vrtove.

S portreti skozi ameriško zgodovino

Vsekakor ne moremo mimo še enega ameriškega bisera, Narodne galerije portretov Smithsonian, The Smithsonian’s National Portrait Gallery, ki skozi številne portrete različnih zgodovinskih obdobij pripoveduje ameriško zgodovino. Od Lincolna do Oprah.

Povezave do virtualnih muzejev in zbirk lahko najdete tudi na Google Arts and Culture.

Izraelska zakladnica človeške zgodovine

Nekoliko neklasično, a zato nič manj zanimivo izbiro predstavlja Izraelski muzej, največja kulturna institucija izraelske države, ki je hkrati tudi največji arheološki muzej v svetovnem merilu. Pohvali se lahko z enciklopedičnimi kolekcijami ter predmeti, ki vsak po svoje pripovedujejo judovsko zgodovino. Ne manjka niti predmetov, tesno povezanih z Biblijo in judovsko vero.

V čas II. svetovne vojne, domov k Anni Frank

Svojo zgodbo pripoveduje tudi hiša Anne Frank, skozi katero se lahko prav tako sprehodite s pomočjo mobilnega telefona. Vsekakor dodajte še Annin dnevnik ter se ob ogledu prostorov, kjer je bivala družina, spoštljivo spomnite trpljenja številnih med II. svetovno vojno.

Naposled v Louvre

Nikar pa ne pozabimo na Louvre, kultni muzej s še bolj kultno Mono Liso. Čeprav je v virtualni kolekciji ne boste videli, pa bodo digitalne ture kljub temu zelo bogate, Da Vincijevo mojstrovino pa si boste ogledali kdaj drugič.

Brez gneče se podajte tudi v Louvre.

Virtualna tudi mariborska muzeja

Virtualen utrip zgodovine pa ponujata tudi Pokrajinski muzej Maribor s kar nekaj zelo zanimivimi razstavami ter Muzej narodne osvoboditve Maribor, ki na svoji spletni strani ponuja možnost ogleda različnih zbirk novejše, povojne zgodovine.

Muzeji čakajo na vas

A to nikakor niso vsi muzeji. Če se podate v prav vsakega, vam zagotavljamo, da vam zlepa ne bo dolgčas. Povezave do virtualnih muzejev in zbirk lahko najdete tudi na Google Arts and Culture. Katerega pa bi predlagali vi?