Več kulturnih institucij in organizacij je pripravilo program Jurčič v Mariboru, ki se je začel z videoprojekcijo v Univerzitetni knjižnici Maribor (UKM) o 37 letih pisateljevega življenja. Poleg pisateljske želijo izpostaviti tudi njegovo vlogo časnikarja.

“Josip Jurčič je v začetku julija 1868 nastopil službo v uredništvu časnika Slovenski narod, ki so ga v Mariboru ustanovili izobraženci iz kroga štajerskih mladoslovencev. Leta 1872 so uredništvo prenesli v Ljubljano, Jurčičeva dela pa so ostala naša skupna dragocena dediščina,” je na današnji predstavitvi programa povedala predstavnica Mariborske knjižnice Martina Magdič.

Jurčič pomemben časnikar

Kot pomembnega časnikarja je Jurčiča omenila tudi Petra Kolmančič iz Mladinskega kulturnega centra (MKC) Maribor. “Morda je celo malce krivično, da se ves čas postavlja v ospredje njegova literarna dela, kajti pozornosti je vreden tudi njegov časnikarski opus. To leto vidim kot priložnost, da se prevetri tudi ta del njegovega ustvarjanja,” je dejala.

Pobudnik skupnega praznovanja Jurčičevega leta je bil Zavod Razvoj Maribor, ki spodbuja invalide za delo na področju kulture in je pred leti ustanovil Lutkovno paragledališče Zvitorepec. Tam so pripravili uprizoritev po motivih Jurčičeve zgodbe Kozlovska sodba in jo nadgradili s slikanico in radijskimi delavnicami.

V Izložbi UKM, ki je novo razstavišče univerzitetne knjižnice, namenjeno mimoidočim, bo do konca leta na ogled videoprojekcija 37: življenjska zgodba Josipa Jurčiča, katere avtorica je Nina Lončar. “Z malo besedami in veliko slikami oriše njegovo življenjsko pot in delo. V samo 37 letih je uspel toliko stvari napisati, domisliti, zagnati, kar je res izjemno, še posebej če upoštevamo, da je toliko njegovih stvari potem tudi ostalo v tej srenji,” je pojasnila predstavnica knjižnice Jerneja Ferlež.

V projekcijo so vključeni tudi posnetki Jurčičevega spomenika v Mariboru, ki so ga neznanci nedavno oskrunili z barvo, a so ga strokovnjaki za ohranjanje kulturne dediščine zdaj že uspeli očistiti.

Na Trgu generala Maistra razstava o pisateljevem življenju

Na Trgu generala Maistra, na robu katerega stoji omenjeni spomenik, bo med 22. novembrom in 12. decembrom postavljena razstava avtorice Zdenke Gaiser, ki odkriva pisateljevo notranje življenje skozi pripovedi iz njegovih knjig. Umetnostna galerija Maribor (UGM) pa vabi na Zmenek z Jurčičem 27. novembra, skoraj natanko na dan, ko so pred 64 leti postavili spomenik.

V GT22 bo 3. decembra še okrogla miza Josip Jurčič – pisatelj, pesnik, časnikar, kjer bodo sodelujoči gostje Polona Račič, Stane Kocutar in Zoran Petrovič predstavili Jurčiča v različnih družbenih vlogah.

Na Rotovškem bralnem klubu Mariborske knjižnice 30. novembra v Vetrinjskem dvoru se bodo poglobili v prvi slovenski roman Deseti brat. Na ta veseli dan kulture 3. decembra pa bo MKC Maribor v sodelovanju s Prvo gimnazijo in Zavodom Razvoj Maribor izvedel literarni performans Tipkajmo z Jurčičem. Performerka Miša Gams bo dijake in ljudi s posebnimi potrebami povabila k nadaljevanju pisanja nekaterih Jurčičevih povesti. “Na ta način bodo Jurčičeva dela postala odslikava sodobne družbe, posamezniki pa se bodo preizkusili v vlogi pisca,” so povedali.