Med mnogimi podjetji, ki so v Mariboru pustila neizbrisljiv pečat, je zagotovo tudi podjetje TVT Boris Kidrič Maribor.

Redko videne fotografije ljudi, ki so bili zaposleni v TVT Boris Kidrič so na voljo na razstavi Ljudje ob progi za  progo, ki jo je organiziral Pokrajinski arhiv Maribor. Razstavljeni so dokumenti in slikovno gradivo, ki prikazujejo vsakdanje delo ter dogajanje v tovarni. Med obiskovalci so predvsem priljubljeni posnetki družabnega življenja zaposlenih, krvodajalstva ter drugih aktivnih dogodkov. Razstava Ljudje ob progi in za progo je vzbudila mnogo nostalgije med obiskovalci, predvsem tistimi, ki so bili zaposleni v tovarnah TVT Boris Kidrič Maribor.

Eden izmed obiskovalcev je med ogledovanjem slik povedal: »Najbolj so se me dotaknili posnetki, ki so nastali v času mojega dela v proizvodnji. Vozil sem po oddelkih celotne tovarne ter razvažal material, posledično sem spoznal veliko ljudi. Določene osebe sem prepoznal tudi na razstavljenih slikah.«

Obiskovalci med ogledom obujajo stare spomine iz delovnih dni ter družabnega življenja z ostalimi zaposlenimi. Nekateri omenijo tudi zaustavitev delovnih procesov,  ter neljubega konca, ki je sledil in pripeljal do zaprtja tovarn.

»Na tem vlaku sem si penzijo zaslužil. Začel sem z novogradnjo in vse dokler ni TVT propadel, smo se vozili na delo v delavnice, ki so se nahajale v Mariboru. Delali smo s CNC motorji in tudi vse vlake in stroje iz tistega časa prepoznam na fotografijah. Delovne vezi ostajajo z nekdanjimi sodelavci.« je še dejal obiskovalec med obiskom razstave Ljudje ob progi in za progo.

Trenutno razstavo si je možno ogledati vse do konca junija 2020.

Kot je povedala Nina Gostenčnik, arhivska svetovalka in iniciatorka razstave, hranijo v arhivu kar 719 škatel gradiva, ki izpričuje zgodovino, razvoj in dejavnost podjetja.  Gostenčnik obiskovalce vabi k ogledu razstave. Veliko oseb, ki so bile posnete med delom, ostajajo neznane, zato se obiskovalce naproša, da v primeru, da identificirajo osebo, k fotografiji to tudi zapišejo.

Razstava poteka v razstavišču Pokrajinskega arhiva Maribor in si jo lahko ogledate vsak delovni dan od 8. do 14. ure. Ob razstavi je obiskovalcem na voljo tudi obširen katalog, ki na osemdesetih straneh prinaša pregled zgodovine in razvoja tovarne ter številno fotografsko gradivo.