Na sceni

NOČ V PUŠČAVI – beduinska pripoved

Oglasno Sporočilo, 24.04.18 ob 10:14

V slovenščini redko srečamo literaturo z Bližnjega vzhoda. Vsi dobro poznamo pravljice iz knjige Tisoč in ena noč, kjer so zapisane perzijske pravljice in legende.

V slovenščini redko srečamo literaturo z Bližnjega vzhoda. Vsi dobro poznamo pravljice iz knjige Tisoč in ena noč, kjer so zapisane perzijske pravljice in legende z vzhodnega dela Arabskega polotoka o Sindbadu morjeplovcu in Ali Babi z njegovo čudežno svetilko. Beduini so puščavski nomadi, ki živijo v zahodnem delu Arabskega polotoka in na severu Afrike. Njihove zgodbe nam doslej v slovenskem jeziku še niso bile predstavljene. Tako knjiga avtorice Tatjane Jamnik Pocajt NOČ V PUŠČAVI – BEDUINSKA PRIPOVED prvič prinaša zgodbe Beduinov iz južnega dela Jordanije, iz puščave Wadi Rum, ki leži južno od znamenite Petre.

Tatjana Jamnik Pocajt je eno izmed poletij preživela na potovanju po teh deželah. Nekega dne so Beduini turiste povabili na potovanje v puščavo Wadi Rum in na večerno pogostitev z njihovo domačo hrano v votlini starega puščavnika globoko v pravi puščavi. Po večerji so se greli ob ognju in gostitelj Attayík, najstarejši sin šejka plemena Hwitát ter njegov naslednik, je začel pripovedovati zgodbe. Avtorica si jih je zapomnila in kasneje zapisala. Nekatere med njimi so bile že objavljene na Radiu Študent, v literarni reviji Kekec in v literarni reviji Sodobnost. V knjigi pa so te zgodbe zaokrožene s skupno predzgodbo in dodan je slovarček manj znanih pojmov.

Skozi pripoved nas popelje nagajiva puščavska lisica ali fenek. Sodi v isti rod kakor navadna lisica. Od nje se razlikuje po barvi, saj ima svetel kožuh peščene barve. Njena najbolj opazna značilnost so velika ušesa. To je del njene odlične prilagoditve na pripekajočo vročino in hladne noči v puščavi.

Mlada ilustratorka Sara Žirovnik se je izredno poglobila v njihovo kulturo in naredila več kakor 50 izrednih ilustracij. Te še bolj poudarijo zgodbe, ki bralcem od dvanajstih let starosti naprej prinašajo življenjske modrosti, prikazujejo kako preživeti v puščavi, bitke z vročino, žejo in lakoto, iskanje primerne žene, bojevanje in lov na divjad. Zgodbe nas učijo življenjskih resnic, na katere smo v sodobnem svetu pozabili. Vendar so tako pomembne, da jih ne smemo zanemariti. Te so: kako pravično razdeliti plen, kako se pravilno zahvaliti za uslugo in čemu je potrebno poslušati nasvete starejših. Avtorica je ob tem poiskala še stare beduinske pregovore.

V kolikor vas beduinska pripoved zanima, jo lahko kupite v knjigarnici Karakondžula v drugem nadstropju Trgovskega centra City, Vita Kraigherja 5, Maribor, vsak dan med 10:00 in 20:00 uro. Ob tem vas založnik vabi še na predstavitev knjige in srečanje z avtorico in z ilustratorko v soboto, 28.4.2017ob 11:00 uri. Knjiga bo na voljo v kratkem tudi v knjigarnah Mladinske knjige.