Za vse, ki vas je glasba že od nekdaj podrobneje zanimala in se niste zadovoljili le z navedbo izvajalca skladbe, temveč ste želeli vedeti več – želeli ste odgovore na vprašanja, kot so »kako nastane zvok in kako nastane skladba«, »zakaj gredo nekatere bolj v uho kot druge, kateri pogoji morajo biti izpolnjeni za njihovo melodičnost«, »kako lahko pesem postane radijski, regionalni ali celo globalni hit«?

Za vse glasbene radovedneže odgovore na ta vprašanja in še mnoga druga ponuja Šola glasbene produkcije v okviru Kreativnega inštituta, kjer svoje mesto najdejo vsi mladi glasbeni navdušenci, samouki z znanjem ali brez predznanja, ki bi radi svoj talent prelili v nekaj oprijemljivega, iz naključnih zvokov ustvarili celosten komad in mu vtisnili svoj glasbeni pečat. Le pristne skladbe, v katere vključimo samega sebe, imajo potencial za uspeh in živ dokaz za to so številni glasbeni ustvarjalci in producenti, ki so že zelo mladi izkoristili svoj produkcijski talent, praktično iz nič ustvarili svetovne hite in popolnoma spremenili sodobno glasbeno sceno.

Martin Garrix je s svojo skladbo »Animals« zaslovel z rosnimi 17-imi leti

Le kdo še ni slišal za Martina Garrixa, nekoč nadobudnega mladeniča iz predmestja Amsterdama, danes pa svetovno znanega DJ-a in producenta, ki je že z 10-imi leti začel z ustvarjanjem svoje lastne glasbe, danes pa ima za sabo nastope na največjih svetovnih glasbenih festivalih kot so Tomorrowland, Ultra Music Festival, Coachella, EDC Las Vegas in številnih drugih po vsem svetu. Njegove pesmi, med katerimi poleg Animals velja izpostaviti še In the Name of Love, Scared to be Lonely, High on Life in mnoge druge, dosegajo na You Tubu skupno več milijard ogledov, njegovi nastopi pa so razprodani že več mesecev pred izvedbo. Na lestvici Top 100 DJ-ev revije DJ Mag je kar 3 leta zapored (2016–2018) zasedel prvo mesto med najboljšimi DJ-i na svetu, prvič že dve leti po tem, ko je dosegel svetovno slavo.

A vse se je začelo, ko je po televiziji prvič videl nastop DJ-a in prvič prišel v stik z elektronsko glasbo. Ta ga je navdušila do te mere, da je pri 10-ih letih kupil lastno poceni DJ opremo in s pomočjo računalniškega programa začel s poigravanjem z zvoki v domači sobi. To se je hitro sprevrglo v produciranje lastnih komadov in kmalu je dobil prve ponudbe za produkcijo skladb za uveljavljena imena takratne elektronske glasbene scene, kjer je lahko resnično izkazal svoj potencial. Njegov talent je prepoznala tudi ena od založb, s katero je podpisal pogodbo za sodelovanje in tako se je že pri 16-ih začela njegova pot do slave. Dodatna izobraževanja v produkciji glasbe, njegova ambicioznost, neverjeten zagon in kvalitetna produkcija so ga pripeljali vse do sem, kjer je danes – eden najbolj prepoznavnih mladih in perspektivnih DJ-ev na svetu.

Slovenski mladi fenomen glasbene produkcije

Podobno kot Garrixu je tudi Emilju AC-ju glasbena produkcija odprla pot do širše prepoznavnosti in sodelovanja s številnimi glasbenimi zvezdami. Danes ima za sabo sodelovanje s svetovno znanim slovenskim producentom Gramatikom, z zvezdami slovenskega hip hopa kot so Zlatko, Emkej, Drill & Burke in mnogimi drugimi glasbeniki svetovnega kova, med drugim je sproduciral celoten album za ameriško legendarno hip-hop skupino Onyx.

Njegovo glasbo predvsem preko glasbene platforme Spotify poslušajo po celem svetu.

V Mariboru rojen producent Emiljo Albert Cassagrande se je z glasbo začel resneje ukvarjati pri 12-letih. V osnovni šoli je po navdihu številnih tujih glasbenih vzornikov in ob poplavi lastnih idej začel producirati svoje prve lastne ritme, popolnoma nov svet pa se mu je odprl, ko je njegove skladbe slišal slovenski glasbeni producent Gramatik in ga povabil k sodelovanju pri svoji založbi. Tam je pri šele 16-ih letih izdal svoj prvi album Let’s Fly Away, delo v studiu pa mu je pomagalo izoblikovati njegov glasbeni izraz in produkcijo glasbe dvigniti na povsem nov nivo. Poglobljeno poznavanje glasbene produkcije ga je popeljalo do sodelovanja s številnimi slovenskimi in tujimi glasbeniki, glasbenimi skupinami in producenti, kar pa je bil seveda šele začetek njegove danes že bleščeče glasbene poti.

Recept za uspeh sta izvirnost, ustvarjalnost in trdo delo

Naj se sliši še tako zahtevno in polno neznank – glasbena produkcija je primerna prav za vsakogar, ki je v sebi začutil glasbeno žilico in strast do ustvarjanja ter željo po tem, da svetu skozi glasbo predstavi sebe, svojo zgodbo in svoj notranji svet, ne glede na starost in glasbeno predznanje. V Mariboru pa v oktobru svoja vrata odpira tudi prav posebna šola, ki vam olajša vstop v glasbeno produkcijo. V šoli glasbene produkcije neštete melodije v glavi dobijo smisel, ritem se uredi v točno takem zaporedju, kot ste si ga zmeraj zamišljali in zvoki se uravnovesijo, kot bi bili tam že od nekdaj. Rezultat tega je zaključena celota, ki je producent s teoretičnimi in praktičnimi osnovami iz glasbene produkcije sedaj ne sliši več le v glavi, temveč jo lahko sam sproducira na računalniku in iz nje ustvari lastno skladbo.

Martin Garrix, Emiljo AC in mnogi drugi mladi talenti doma in po svetu so živ dokaz, da ko gre za glasbo, nikoli ni prezgodaj in ustrezna izobrazbena podlaga je prvi korak na poti do kreiranja lastnih kvalitetnih komadov in do uresničitve glasbenih sanj.

Namig: Vpiši se v Šolo glasbene produkcije Kreativnega inštituta še danes. Na spletni strani www.kreativni-institut.com/sola-produkcije si poglej njihov program in se zapiši v novo generacijo glasbenih ustvarjalcev.