Danes, v nedeljo 29. septembra, je v Mariboru potekal Festival Najstarejše trte, ki je bil vinski, kulinarični in kulturni poklon 450-letni Guinnessovi rekorderki, najstarejši trti na svetu. Dogodek je združil številne obiskovalce, ki so uživali v bogatem programu, ki je slavil dediščino te izjemne vinske trte ter ponudil okusne kulinarične dobrote in vrhunska vina lokalnih pridelovalcev.

Najstarejša trta na svetu obrodila ne kvantitetno, ampak kvalitetno

V času trgatev Maribor postane pravi raj za gurmane, ljubitelje kulture in zgodovine. V mestu in okolici se odvijajo številne prireditve, ki slavijo simbol slovenske vinske tradicije, kakovostno gastronomsko ponudbo štajerske prestolnice ter običaje in kulturno dediščino. Festival ponuja vinsko-kulinarične večere s koncerti, na katerih lahko obiskovalci uživajo v vrhunskih lokalnih vinih in jedeh, ki jih pripravljajo priznani chefi.

Na tržnici lokalnih pridelkov in izdelkov pa je na voljo sveže sadje in zelenjava, domače dobrote ter izdelki iz lesa, keramike in drugih materialov. Kraljici vinskih trt je posvečenih veliko turistično-promocijskih prireditev, med katerimi je najbolj priljubljen praznik njene trgatve. "Že večkrat je bilo povedano, da je celo mesto oder. Jaz tukaj dodajam, da je lahko samo urejeno mesto oder in se zahvaljujem vsem, ki sedaj te čudovite trge in ulice polnijo z vsebino," pove župan MO Maribor, Aleksander Saša Arsenovič.

[[image_1_article_70402]]

Vrhunec festivala je slavnostna trgatev najstarejše trte na svetu, stare več kot 450 let. "Vsako leto se ob tem posebnem dogodku spomnimo, ne samo bogate kulturne dediščine, temveč tudi truda vseh, ki skrbijo, da ta simbol ostaja skozi stoletja. Trgatev najstarejše trte je simbol naše povezanosti z naravo in tradicijo," izpostavi 13. Mariborska vinska kraljica je Maruša Mukenauer in doda: "Poleti je zraven suše v marsikaterem vinogradu klestila tudi toča in narava je zopet pokazala svojo moč obnavljanja, saj so kljub zmrzali in toče vinogradi zopet pognali."

Rekordna vsebnost sladkorja v letošnjem pridelku

Spregovorila je tudi 27. Vinska kraljica Slovenije, Sanja Ferjančič: "Danes se zavedamo, da ne slavimo zgolj vina, marveč našo povezanost z zemljo in bogato vinogradniško kulturo. Trta nas opominja, da je v naravi vedno nov začetek in tako kot vsako jesen, ko pobiramo skrbno negovane pridelke, tako moramo tudi za tradicijo vinogradništva in vinarstva na slovenskem vestno skrbeti." Letošnji pridelek najstarejše trte na svetu je nekoliko skromnejši zaradi različnih nelagodnih vremenskih vplivov. Pridelek iz hčera najstarejše trte je skupaj tehtal 38 kilogramov in imel zavidljivih 88°Oe (oechsle), kar je rekordna vsebnost sladkorja, ki za modro kavčino (znana tudi kot žametna črnina) ni običajna.

[[image_2_article_70402]]

Sama stara trta pa je letos dala skromnih 14 kilogramov grozdja z neverjetnimi 91°Oe, kar letošnjo letino uvršča med najbolj kvalitetne do sedaj. "Že nekaj časa, sploh pa letos, je vse malce drugače. Zgodaj spomladi smo tudi za to trto trepetali, saj nismo vedeli kaj bodo storile nizke temperature. Trta je dobro odreagirala, ampak je že zelo zgodaj pokazala, da bo pridelek skromnejši... Grozdje je dozorelo neverjetno zgodaj, zato smo pohiteli s trgatvijo, saj smo želeli prehiteti deževje in ose," pojasni Stane Kocutar, skrbnik najstarejše trte na svetu.

Naznanil je tudi: "V prihodnje bomo zadnjo nedeljo septembra ali prvo oktobra imenovali praznik trgatve, trgatev pa bomo opravili takrat, ko bo grozdje optimalno zrelo." Dogajanje je dopolnil tudi tradicionalni splavarski krst na reki Dravi, kjer so se krstili novi splavarji, ki s tem ohranjajo bogato tradicijo rečnih prevoznikov.