“Festival Jazz ‘ma mlade, ki se je razvil iz istoimenskega glasbenega cikla, že četrto leto združuje glasbo in vizualno umetnost z izbrano kulinariko,” je na novinarski konferenci ta teden povedal vodja festivala Željko Milovanovič.

Na letošnjem festivalu sodeluje 50 mladih umetnikov, vedno več je tudi partnerskih organizacij. “Še posebej smo ponosni na študente Visoke strokovne šole za gostinstvo in turizem (VSGT) Maribor, ki za festival vsako leto razvijajo lokalno in sodobno ulično hrano. Letos se dogajanju kot razstavljavci in festivalski fotografi pridružujejo tudi dijaki Srednje šole za oblikovanje Maribor, ki bodo ob petkih lovili goste v svoje objektive,” je pojasnil.

Obetavni jazz glasbeniki iz lokalnega okolja

Dogajanje se bo začelo danes s koncertom učencev Konservatorija za glasbo in balet Maribor ter nastopom slovensko-britanske naveze Mirna Bogdanović & London connection. V naslednjih dveh večerih so na programu Žan Tetičković New Standards Trio, WCKD Nation in učenci Glasbene šole Karol Pahor Ptuj.

Foto: Janez Klenovšek

“Vsak večer bodo odprli mladi obetavni jazz glasbeniki iz lokalnega okolja, sledil bo osrednji koncert, nato pa after jam session, namenjen improvizaciji, druženju in povezovanju,” je povedal glasbeni selektor festivala Vid Turica.

Spremljevalni likovno-umetniški program

Ob glasbenem in kulinaričnem programu bo v sodelovanju z okoliškimi galerijami in prizorišči Sinagoga, Galerija Media Nox, Galerija DLUM, Fotogalerija Stolp in GT22 potekal spremljevalni program z razstavami in podaljšanim delovnim časom galerij. “V sklopu festivala se bodo zvrstile tudi tri samostojne razstave na prostem, ki bodo umeščene neposredno na Židovski trg,” je povedala koordinatorka spremljevalnega programa Petra Čeh.

Na prvem terminu se bo predstavila Mariborčanka Neža Kokol, ki trenutno študira v Amsterdamu in se ukvarja s fotografijo. S serijo Tukaj je in že ga več ni bo predstavila utrinke s svojih potovanj.

V čast čebelam

Festival Jazz ‘ma mlade prirejata Mladinski kulturni center (MKC) Maribor in MID Glas podzemlja. Njegov cilj je predstaviti javnosti mlade perspektivne umetnike ter z dogajanjem oživiti Židovski trg, ki velja za pomembno kulturno dediščino Maribora.

Ker letos v Sloveniji obeležujemo 100 let organiziranega čebelarstva in ker tudi jazz glasba obeležuje približno 100 let svojega obstoja, bo rdeča nit letošnje ponudbe ulične hrane med. “Simbol tokratnega festivala je čebela. Ta ne simbolizira zgolj vračanja mladih umetnikov, ki kot čebele v panj prihajajo nazaj v rodne kraje, temveč so čebele hkrati naše nove ‘sodelavke’. Že nekaj tednov namreč ob sončnih dneh na Židovskem trgu predvajamo jazz glasbo, ob kateri se na osrednjem drevesu na trgu in okoliških rastlinah pasejo čebele, katerih čebelnjak se nahaja na strehi GT22 in je pod oskrbo Zavoda Razvoj. In prav ta med bo predstavljal rdečo nit letošnje ulične hrane, ki jo pripravljajo študenti VSGT Maribor pod mentorstvom Mojce Polak,” je še povedal Milovanovič.