Na letošnji zaradi pandemije covida-19 prav posebni podelitvi oskarjev je slavil film Dežela nomadov Chloe Zhao, ki je po Kathryn Bigelow šele druga ženska v zgodovini oskarjev, ki je prejela nagrado za režijo.

Film o sodobnih nomadih

Frances McDormand je vse pozvala, da si film o sodobnih nomadih, tudi žrtvah gospodarske krize, ko bo čas, ogledajo v kinih, z ramo ob rami, kar si zaslužijo tudi vsi drugi filmi. Dežela nomadov o ženski, ki se, ko takorekoč ukinejo njeno mesto, s kombijem poda po državi in opravlja sezonska dela, je veljala tudi za enega glavnih favoritov na letošnjih oskarjih.

Za oskarja za najboljši film se je potegovalo osem naslovov, poleg zmagovalnega še Mank, Obetavna mladenka, Oče, Juda in črni mesija, Minari, Zvok metala in Sojenje čikaški sedmerici.

Chloe Zhao je ob prejemu kipca povedala, da verjame, da so ljudje ob rojstvu dobri. “Vedno sem v ljudeh iskala dobro. Ta nagrada je za vsakogar, ki je imel vero in upanje, da je vztrajal v dobrem. To je za vas,” je povedala. Za oskarja za najboljši film se je potegovalo osem naslovov, poleg zmagovalnega še Mank, Obetavna mladenka, Oče, Juda in črni mesija, Minari, Zvok metala in Sojenje čikaški sedmerici.

Oskarja za glavno moško vlogo je prejel Anthony Hopkins za film o demenci Oče. Hopkins se podelitve ni udeležil. Oskarja za najboljši mednarodni film je dobila danska črna komedija Nažgani Thomasa Vinterberga.

Oskar za najboljšo moško stransko vlogo je šel v roke Daniela Kaluuye za film Juda in črni mesija, v kategoriji za najboljšo žensko stransko vlogo je slavila Youn Yuh Jung, ki je nastopila v južnokorejskem filmu Minari.

Oskarja za najboljši scenarij je prejela Emerald Fennel za film Obetavna mladenka. Nagrado za prirejen scenarij sta prejela Florian Zeller in Christopher Hampton za film Oče.

STA