Tokrat smo lahko na Velikem odru SNG Maribor spremljali Božični koncert mladih plesalk in plesalcev Konservatorija za glasbo in balet Maribor, s katerim so vstopili v praznično obarvane praznike.

Na odru so v soju žarometov svoje plesno znanje in ljubezen do giba prikazali najmlajši plesalci pa vse tja do višjih letnikov, ki so suvereno obvladovali svoje gibe. Bili smo priča posameznim plesnim točkam, ki so se s prikazom na Božičnem koncertu precej spremenili od plesnih nastopov, ki smo jim bili priča pred desetletji. Balet vidno napreduje tudi v našem mestu in mladi plesalci so dokaz, da se lahko s podmladkom postavimo ob bok številnim plesnim prestolnicam.

Maribor raste s plesom

Najmlajši plesalci so se predstavili s krajšimi koreografijami pod vodstvom pedagoginj Blanke Polič in Martine Svetina. Ostale plesalce pa je s svojim znanjem vodila Helena Valerija Krieger, vodja baletne šole Konservatorija za glasbo in balet Maribor.

Maribor raste s plesom in ni skrivnost, da smo ponosni na uspehe podmladka, ki je s svojim osvojenim znanjem zakorakal v najpomembnejši kulturno plesni hram našega mesta. Zagotovo se med bodočimi plesalci že izstopajo posamezniki, ki so navdušili dvorano gledalcev in prejeli bučen aplavz. Med njimi sta z variacijama iz baleta Don Kihot navdušili dijakinji 3.letnika UMG Klara Strmčnik in Nuša Gujt Bauman.

Z zahtevno variacijo Odalisque iz baleta Le Corsaire pa je s suvereno tehniko dvojnih pirouett v diagonali, aplavz v dvorani pospremil mlado Manco Strmčnik. Vse tri učenke je za nastop pripravila izjemna pedagoginja klasičnega baleta in nekdanja plesalka Galina Dmitrieva.

Med ostalimi izstopajočimi plesnimi točkami je s pridihom sodobnim plesnih korakov koreografije Martine Svetina svoje gibe povezala Nika Krstić s točko Odhajanje. Prav tako ni bilo za spregledati mladih upov iz 4.letnika UMG, ki so zaključili z odličnim španskim plesom pod taktirko dolgoletnega plesalca in člana SNG Maribor Vasilij Kuzkina, ki je plesni temperament odlično predal svojim vajencem.

Praznično obarvana Božična produkcija je bila tako po več kot enoletnem premoru znova prava poslastica plesnih gibov in vidnega napredka, ki je kljub okrnjeni izvedbi šolanja v lanskoletnem šolskem programu dokazala, da si plesalci zaslužijo ne zgolj velik odrski aplavz ampak tudi naš poklon.