Filmski festival, katerega slogan je Culture Through Sport, bo ponudil več kot 35 igranih in dokumentarnih filmov na temo športa in olimpizma.

Foto: rogaska-slatina.si

Rogaška Slatina bo med 16. in 19. junijem gostila prvi mednarodni filmski festival športnega dokumentarnega in igranega filma v Sloveniji.

Program ne bo le filmsko obarvan, ampak tudi športen in igriv. Sobota, 18. junija, bo tako posvečena filmom in športu na temo olimpizma, predstavili se bodo športni klubi in društva Rogaške Slatine, pripravili pa bodo tudi okroglo mizo na temo žensk v športu in podelili priznanja slovenskim legendam lige NBA, je zapisano na spletnih straneh slatinske občine.

Na vabilo strokovne žirije pod vodstvom umetniškega direktorja festivala Miroljuba Vučkovića, priznanega srbskega filmskega kritika in večkratnega člana žirij mednarodnih filmskih festivalov, kot sta festivala v Berlinu in v Cannesu, so se odzvali režiserji z vsega sveta. Tako bo športni filmski festival prinesel nekaj težko pričakovanih mednarodnih naslovov, kot so One for All, Balandrau, Hell frozen Over, On Your Marks, Olga, Žućko, The Pygmalion effect, Doggy Love, Fahim in tudi nekaj slovenskih naslovov, denimo Moj novi cilj, Kristjan in Strast do letenja.

Kot je poudaril direktor festivala Peter Majerle, program ne bo le filmsko obarvan, ampak bo predvsem športen, igriv in interaktiven, saj želijo obiskovalcem dati občutek, da so vključeni v program in da so aktivni del celotnega dogajanja.

V času festivala si bo mogoče ogledati tudi dve razstavi posvečeni športu. Prva, fotografska razstava je posvečena nacionalnem prazniku Dnevu slovenskega športa in je svojo pot začela premierno pred predsedniško palačo v Ljubljani, bo na ogled postavljena v mestni galeriji v Kulturnem centru. V Anini galeriji na Zdraviliškem trgu pa bodo razstavljeni številni unikatni pokali, trofeje in protokolarna darila Rogaške Steklarne, ki so jih prejeli najboljši športniki, kulturniki in druge znane osebnosti.

Na zaključni slovesnosti, v nedeljo, 19. junija, bodo podelili več nagrad: za najboljši dokumentarni dolgometražni film, za najboljši dokumentarni kratkometražni film, za najboljši celovečerni film, nagrado organizatorjev, nagrado mladih in nagrado za najboljši promocijski film. Vsi zmagovalni filmi bodo lahko zastopali Slovenijo na zaključnem filmskem festivalu FICTS v Milanu, mestu ustanovitelja festivala, medtem, ko bo najboljši film vseh kategorij prejel še nagrado grand prix.

Zveza ŠKL je 23. novembra lani, v okviru največjega svetovnega festivala športnih dokumentarnih in igranih filmov FICTS, uradno pridobila licenco tudi za Slovenijo, ki je s tem postala del filmske skupnosti 20 držav in kot 21. država prizorišče mednarodnega festivala. Mednarodni festival FICTS združuje po svetu 125 članic in se izvaja v 20 državah in na petih celinah.

Med mesti, ki že gostijo svoj športni filmski festival, so Peking, Rio de Janeiro, New York, Barcelona, Milano, Rotterdam, Kenija, Nica, Nagnano, Cortina d’Ampezzo in Beograd.

STA