Katarina Klančnik Kocutar, direktorica in umetniška vodja LGM pravi, da bo nova sezona mariborskega lutkovnega gledališča še posebej praznična, saj bo uvedena z jubilejnim, 30. Poletnim lutkovnim pristanom, mednarodnim lutkovnim festivalom z najdaljšo tradicijo pri nas. Redni program sezone prinaša šest premier in več kot dvajset ponovitev iz preteklih sezon. V septembru Lutkovno gledališče Maribor gosti 10. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, leto pa prinaša mnoga nova in že ustaljena sodelovanja in raznolike vsebine za raznovrstno občinstvo.

Šest premier za občinstvo vseh starosti

Prva premiera v sezoni je Ostržek (5+), ki je vse od svojega nastanka vir navdiha za različne predelave, se tokrat vrača k svojim koreninam. Sezona se bo začela tudi s poklonom velikemu pisatelju, Lojzetu Kovačiču. Ob 90. obletnici rojstva Kovačiča ga bodo v LGM predstavili kot lutkarja in avtorja zgodb za otroke. Predstava Možiček žebljiček (4+) bo nastala v koprodukciji s Hišo otrok in umetnosti; v režiji Jelene Sitar Cvetko, ki je v mariborskem lutkovnem gledališču že režirala predstave Ko je Šlemil šel v Varšavo, Petelin se sestavi ter Deček in hiša.

Foto: Boštjan Lah

Ljudska zgodbo o medvedji družini, ki jo v njeni odsotnosti obišče radovedna deklica, dobro poznajo otroci vseh generacij. Zlatolaska in trije medvedi (3+) bo v prepoznavnem izčiščenem slogu Silvana Omerzuja, ki bo avtor likovne podobe in režiser predstave, s klasičnimi lesenimi lutkami nagovarjala najmlajše občinstvo. Potopili se bomo lahko tudi v svet predmetnega  gledališča in animacije zvoka. Predstava Uspavanka za čuječe otroke (5+) bo nastala v režiji Petra Kusa v likovni podobi Gregorja Lorencija.

Igrivost in ritmičnost pesmi, ki najmlajšim nevsiljivo ponujajo vrline, kot sta iskrenost in lepota, bo zaživela v lutkovni podobi.  Drobtine iz mišje doline (2+) bo režirala Nika Bezeljak, po slikanici Anje Štefan, za katero je avtorica prejela nagrado Večernica, nagrado Večera za najboljšo otroško in mladinsko literaturo. Pokazali tudi, kako lahko posameznik spreminja svet. Cesarjeva nova oblačila (5+) nastaja v koprodukciji z Gradskim kazalištem lutaka Rijeka iz Hrvaške v režiji Zorana Petroviča.

Premiera tudi v Franciji

Po umetniški rezidenci skupine CIE Yōkaï iz francoskega Charleville-Mézières, ki jo je Lutkovno gledališče Maribor gostilo spomladi, bo prestava Zatočišče (Gimme Shelter) za mlade in odrasle v režiji Violaine Fimbel premierno uprizorjena septembra 2019 v Franciji.

Uprizoritev preizprašuje naš odnos do zunanjega sveta danes. Ena od prizm je socialni fenomen zaznan hikikomori, t. j. prostovoljna družbena izolacija. Pojav izvira iz Japonske, a se širi tudi drugam; gre za strah človeka pred zunanjim svetom, zaradi katerega se umakne v zaprt prostor in prekine stike z zunanjostjo za dolga obdobja. Predstavo uokvirja vzdušje ekološke katastrofe, liki v predstavi nočejo zapustiti svojega zatočišča in se zanašajo na to, da bodo ušli zastrupitvi v zaprtem prostoru.

Septembra 10. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije

V sodelovanju z Ustanovo lutkovnih ustvarjalcev Slovenije bo Lutkovno gledališče Maribor med 11. in 14. septembrom 2019 gostilo najboljše slovenske lutkovne predstave, ki jih je izbrala selektorica festivala, Nika Leskovšek. Festival vsake dve leti predstavi najboljše lutkovne predstave, ki nastajajo v Sloveniji, domači in tuji strokovni javnosti. Strokovna žirija bo podelila nagrade festivala, podeljene pa bodo tudi Pengovove listine in Klemenčičeva nagrada, najvišja stanovska nagrada za življenjsko delo na področju lutkarstva.

Foto: Boštjan Lah

Bogati programi kulturne vzgoje, razstave in redna sodelovanja

Ob lutkovnih predstavah, ki so jedro progama Lutkovnega gledališča Maribor, pa se v krasnem Minoritskem samostanu na Lentu dogaja še mnogo zanimivih vsebin. Bogati programi kulturne vzgoje za otroke, šolarje, mlade in odrasle, ponujajo pogleda v zaodrje gledališča, v lutkovno tehnologijo, v zgodovino lutkarstva in zgodovino samostana. V sezoni 19/20 nadaljujejo s projektom Iz knjige na oder v sodelovanju z Mariborsko knjižnico ter rednimi razstavami v sodelovanju z muzeji in galerijami.