V četrtek, 8. oktobra se začenja jubilejni 10. mednarodni filmski festival stop animacije StopTrik. V Mariboru se bo odvijal med 8. in 11. oktobrom, njegova skrčena različica pa bo na sporedu med 6. in 8. novembrom v Lodžu na Poljskem. Osrednje mariborsko prizorišče bo Vetrinjski dvor, dogajalo pa se bo tudi v GT22 in Lutkovnem gledališču Maribor.

Pred pričetkom festivala so organizatorji na druženju s predstavniki sedme sile predstavili svoja pričakovanja in poglede.

»Letošnji festival je v marsičem poseben, saj bo potekal že desetič. Zaradi zaostrenih epidemioloških razmer tokrat z nami ne bosta direktorica festivala Olga Bobrowska in programski direktor Michal Bobrowski. Oba prihajata s Poljske in ju bomo zelo pogrešali, vendar se bomo z njima povezali preko spleta. Veliko tovrstnih dogodkov se je v letošnjem letu preselilo na splet, toda mi smo se odločili, da bo program vsaj delno potekal v živo. Osrednja nit programa je animacija kot orožje, kar je parafraza na Bertolta Brechta oz. navezava na tekst bolgarsko-kanadskega režiserja in animatorja Theodorja Usheva. Ta je pred nekaj leti napisal Manifest A-Z (animacija kot orožje) kot odziv na družbeno-politično dogajanje po svetu, v katerem nagovarja problematiko rasizma, predsodkov, cinizma, grdobe in pošastnosti. Omenjene teme naslavljajo tudi animirani filmi, ki si jih bo mogoče ogledati na StopTrik-u,« je povedala direktorica Pekarne Magdalenske mreže, ki je producent festivala, Urška Breznik.

Mogoče si bo ogledati 56 animacij

Na poziv za tekmovalni program je letos prispelo več kot 350 stop animacij, od katerih si jih bo mogoče ogledati 56. Tekmovalni program je razdeljen na tri sklope, v katerih med sabo tekmujejo filmi narejeni v tradicionalni tehniki in poseben sklop Borderlands, v katerem so eksperimentalni in hibridni filmi, ki se poleg stop animacije poslužujejo še drugih tehnik. Nagrade bosta na koncu podelila mariborsko občinstvo in študentska žirija.

Strokovni program zajema pogovore z animatorji, okrogle mize in predstavljanje avtoric in avtorjev, vendar bo v skladu z epidemiološkimi razmerami potekal delno v živo delno pa prek spleta. Med dogodki lahko posebej izpostavimo predavanji Martine Gumzi in Leva Predana Kowarskega, katerih osrednja tema bo kinematografija prihodnosti. Med drugim pa velja omeniti tudi pogovor z večkrat nagrajeno režiserko animacij in producentko Špelo Čadež.

Ciljna publika na začetku predvsem odrasli

Producentka in kuratorka Lucija Smodiš je predstavila začetke festivala in se dotaknila tudi obeh razstav, 10 let festivala StopTrik in Fotogank, ki bosta del spremljevalnega programa. »Vse skupaj se je začelo z navdušenjem nad tehniko, ki združuje likovno umetnost in film. Zanjo lahko rečemo, da v kolikor je namenjena odraslim, je kje drugod kot na festivalih sploh ne moremo videti. Sem pobudnica festivala, saj sem spoznala animatorja, čigar navdušenje me je prepričalo, da sem se vrnila v Maribor. Potrebovala sem pomoč organizacije, ki me je pri tem podprla, čemur sta sledili srečni naključji, saj sta se nam pridružila prostovoljca s Poljske, prej omenjena Olga in Michal, ki sta študirala filmsko teorijo. Moje navdušenje in njuno znanje je predstavljalo dober temelj, na katerem smo lahko pričeli s festivalom,« je dejala Smodiševa.V okviru programa so skozi leta potekale delavnice številnih znanih animatorjev, kot so Leon Vidmar, Osbert Parker, Ana Nedeljković, Miloš Tomić in Špela Čadež.

Lucija Smodiš se je nato vrnila k omenjenima razstavama: »Tovrstne vsebine je težko povzemati na razstavah, a se nam je zdelo smiselno, da eno izmed njih vseeno posvetimo 10. obletnici, zato smo pripravili pregled grafičnih podob, plakatov in animacij. Grafično podobo in napovednik običajno naredi animator in predstavlja posebne animatorsko delo. Na razstavi si bo mogoče ogledati tudi izdelke, ki so nastali na delavnicah v preteklih desetih letih,« je dejala Smodiševa in predstavila še razstavo Fotogank, kjer bo na ogled delo skupine šestih fotografinj in fotografov, ki so svoja in dela drugih avtorjev v času karantene na ogled ponudili preko projekcij z domačega balkona na pročelje sosednjih stavb.

Pred tremi leti prvič na sporedu otroški program

V začetnih letih je bil precej ozko usmerjen predvsem k odrasli publiki, saj so organizatorji želeli preseči miselnost, da je stop animacija zgolj za otroke, a se je pogosto zgodilo, da so na projekcije prišli starši z otroci, ki pa so se potem, ko so ugotovili, da film ni namenjen najmlajšim, vstali in odšli.

Pred tremi leti so v program vključili tudi otroške vsebine, ko se jim je pridružila oblikovalka in selektorka Brina Fekonja, ki skrbi za izobraževalne programe za otroke. »V okviru otroškega programa smo pripravili pet različnih projekcij in eno delavnico animiranega filma. Za predšolske otroke bo na voljo serija kratkih filmov Koyaa in nagajivi predmeti 2. Gre za serijo slovenske produkcije avtorja Kolje Sakside. Nato sledi še kratek dokumentarni film, ki govori o tem, kako so omenjeni filmi sploh nastali. Za prvo triado osnovne šole bodo na voljo ruske animirane zgodbe. Gre v bistvu za izbor ruskih animiranih filmov, ki ga je pripravila Nadežda Svirska. Projekcija bo na sporedu dvakrat, ponovitev pa bo v nedeljo ob 10. uri v Lutkovnem gledališču Maribor. Za drugo triado osnovnih šol smo pripravili projekcijo, ki se imenuje Pozor! Se-ma-for gre gor! Se-ma-for gre naprej! in predstavlja klasiko poljskega animiranega filma oz. kultnega studia Semafor v mestu Lodž. Izbor je pripravil Piotr Kardas, ki je tudi direktor festivala O!la. Za tretjo triado pa bodo na sporedu filmi iz mladinskega programa festivala animiranega filma Animafest Zagreb, pri čemer gre za izbor najboljših filmov zadnjih let,« je dejala Brina Fekonja.

Posebna novost letošnjega festivala je delavnica animiranega filma za otroke, stare od osem do štirinajst let, ki bo pod vodstvom slovenske animatorke in ilustratorke Anke Kočevar potekala v Lutkovnem gledališču Maribor.

Festival bo spremljal tudi glasbeni program, v katerem se bo predstavila naveza dveh obetavnih kreativcev urbane alternativne scene Gabi98&Kasko Karambol. Sledila pa bosta še nastopa tria Etceteral in dvoboj kuratorjev v animiranih glasbenih videoposnetkih. Vstopnice za festival si je mogoče rezervirati preko spleta na strani https://www.stoptrik.com/novice-2020/rezervacije.