Začel se bo že 17. Festival Maribor in to 11. septembra s tem pa jesensko slavje, ki mesto obarva v rumeno, prinaša dan glasbenih mojstrovin in večer, ko te prevzame moč glasbe. To je zibelka novih zvokov, stičišče umetniških izrazov in most med glasbenimi obdobji. Festival ponuja priložnost za prvi stik s klasično glasbo ter prefinjene užitke za poznavalce, z vrhunskimi mednarodnimi umetniki in obetavnimi mladimi talenti.

V objemu korenin ali Maribor forever

Pred 31 leti je Mate Bekavac prvič nastopil na odru Kazinske dvorane v Mariboru, leto kasneje pa že sodeloval na festivalu Glasbeni september. Ta je pod vodstvom Janka Šetinca in Brigite Pavlič postal stičišče inovativne glasbe, kjer glasbeniki presegajo konvencije. "Maribor, mesto mnogoterosti in ustvarjalnosti, je ponosno gojišče tega festivala. Z veseljem pozdravljamo vrnitev Mateja Bekavca, enega naših najbolj virtuoznih in kreativnih glasbenikov, ki nas vabi na drzno glasbeno pustolovščino," pove Barbara Švrljuga Hergovich, vodja programa klasične glasbe v Narodnem domu Maribor.

[[image_2_article_69783]]

"Program letošnjega Festivala Maribor je posvečen mestu in njegovim ljudem, prežet z glasbenim dednim zapisom regije. Odraža etnično pestrost in univerzalni jezik nostalgije, z glasbo staroselcev, priseljencev in izseljencev, predvsem skladateljev, povezanih z Mariborom," pojasni umetniški vodja Festivala Maribor 2024, Mate Bekavac. Doda: "Slišali boste melodije, prepletene s slovanskim melosom, cigansko eksotiko, avstro-ogrskim bliščem in balkanskim temperamentom, kar ustvarja bogato glasbeno zgodovino, ki je hkrati lokalna in univerzalna."

Bekavac pravi, da je otvoritveni koncert "Slovanski umami" poklon slovanskemu melosu in občutkom slovesa, ki prežemajo slovansko glasbo. Dvořákova Deveta simfonija, napisana v Ameriki, prepleta črnsko, indijansko in slovansko noto, medtem ko koncertni dvojček "Trans: Danubia - Gitana" prinaša madžarsko ljudsko izročilo in cigansko ognjevitost. Na koncertu "Vezi" pa se bodo dotaknili zgodovinske in regionalne prepletenosti. Zaključek festivala "V imenu korenin" odseva čase največjih izgub in krivic. Ne manjka tudi program za otroke, s tradicionalnim koncertom Adriane Magdovski in novim delom Leona Firšta.

Celoten program letošnjega Festivala Maribor si lahko ogledate na spletnih straneh Narodnega doma Maribor ali na tej povezavi.

Pomemben partner Festivala Maribor pa je OTP banka, katere predstavnik, Gvido Jemenšek, član uprave OTP banke, je na današni konferenci izpostavil: "Menimo, da Maribor takšne dogodke potrebuje in jih tudi ceni. Mi kot banka z Narodnim domom sodelujemo že 31 let in to sodelovanje z leti raste. In tako kot rastejo dogodki v Mariboru in Narodnem domu, tako raste tudi banka... kar pa ne pomeni, da odhajamo kakorkoli iz Maribora." Poudarja, da bodo še naprej sodelovali na kulturnih, športnih in dobrodelnih dogodkih, saj še vedno ostajajo največji podpornik kulture v Sloveniji.