V razstavišču artKIT na Glavnem trgu v Mariboru danes odpirajo razstavo serije fotokolažev mariborskega fotografa Miša Hochstätterja. Razstava z naslovom Nature morte 1975 je del programa Festivala fotografije, ki se letos posveča krajini in okolju.

Na razstavi bodo predstavljena dela v tehniki fotokolaža iz prve polovice 70-ih let 20. stoletja: fotokolažna sklopa Ljudje in drevesa umirajo skupaj (1973-74) in Nature morte (1974-75) ter fotokolaž Dež bo, letala nizko letajo (1975).

                                                Foto: Facebook/Miran Mišo Hochstätter

Gre za dela, s katerimi je avtor v ospredje postavil problem industrijskega onesnaževanja okolja, kar ga po navedbah KID Kibla uvršča med prve moderne ekološke aktiviste. S temi deli je namreč ozaveščal rastočo potrošniško populacijo o posledicah njenega ravnanja z naravo in viri, ki so pomembni za preživetje.

“S tem je jasno pokazal na človekovo eksistenčno odvisnost od okolja, v katerem živi in na nevarnost, ki jo šele v današnjem času, torej skoraj četrt stoletja kasneje, potrjujejo in napovedujejo tudi znanstveniki. Ta, po svoje preroška dela so tako zaradi tehnične izvedbe kot zaradi izrazne moči izjemno pomembna za zgodovino fotografije na Slovenskem, a jih je mogoče postaviti tudi na širši zemljevid svetovnega dogajanja tistega časa, saj so še danes enako, če ne še bolj, aktualna kot takrat,” je v spremnem besedilu zapisal kustos Vasja Nagy.

Fotografska družina

Mišo Hochstätter izvira iz fotografske družine. Njegov oče Jožef Hochstätter, po poreklu Prekmurec, je v Mariboru leta 1953 v Vetrinjskem dvorcu ustanovil priznani Foto studio Hochstätter. V 70-ih in 80-ih letih prejšnjega stoletja je bil eden od protagonistov mariborskega umetnostnega prizorišča, ukvarjal se je z umetniško fotografijo in grafičnim oblikovanjem. Svoja dela je razstavljal doma in v tujini ter zanje prejel vrsto priznanj in nagrad.

Razstava bo na ogled do 28. septembra in je del programa Festivala fotografije 2019, ki se je začel na začetku tega tedna z odprtjem več razstav na različnih prizoriščih v Mariboru. Fotograf Branimir Ritonja je na primer postavil na ogled svoja dela v lokalu E2RD, na mariborski fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) je skupinska razstava Krajine, v Pokrajinskem muzeju Maribor pa razstavlja svoje fotografije Miha Kacafura.

Letošnja tema so krajine in okolje

Letošnja izvedba fotografskega festivala v Mariboru v organizaciji Fotokluba Maribor se posveča krajini in okolju. “Z razstavami, ki predstavljajo predvsem sodobno umetniško obravnavanje te teme, jo osvetljuje z različnih plati. Fotografske tehnike, formalni in vsebinski izzivi, ekologija, politika, znanost, domišljija, pa tudi sama definicija motiva znotraj umetnostno zgodovinske stroke so zelo aktualne tematike, s katerimi se ukvarjajo tako umetniki in strokovnjaki kot tudi širša javnost,” so navedli organizatorji.