Interdisciplinarni laboratorij GT22, ki v prostorih na Glavnem trgu v Mariboru združuje vrsto različnih umetniških organizacij, v novi sezoni prinaša raznolik program. V šestih letih si je pridobil že zvesto občinstvo, svoja vrata pa še naprej pušča odprta za vse ostale. Med drugim pospešeno razvija “mini GT22” z aktivnostmi za mlajše generacije.

Nosilec umetniške skupnosti je Fundacija Sonda, kateri je družina Oset-Puppis v začetku leta 2013 mecensko ponudila v uporabo prostore v stavbi na Glavnem trgu 22. Gre za nekdanja skladišča in nočni klub, ki so jih prvi člani skupnosti s prostovoljnim delom in lastnimi vložki pretvorili v prostore različnih umetnosti.

Tam zdaj med drugim delujejo Društvo za razvoj filmske kulture, Mišnica, Kud Moment, Fotografski muzej Modrinjak, Zavod Razvoj in Center grafičnih umetnosti. “Skupnost raste in se razvija,” je na današnji predstavitvi nove, sedme sezone GT22 povedal Miha Horvat iz Fundacije Sonda. Ta med drugim vodi projekt Ambasada Svetlane Makarovič, v okviru katere nameravajo v začetku prihodnjega leta postaviti obeležje na pisateljičini rojstni hiši v Mariboru in jo predlagati za častno meščanko mesta.

Obilica projektov in dogodkov

V prihodnjih dneh v GT22 med drugim napovedujejo odprtje nove postavitve Fotografskega muzeja Modrinjak, ki predstavlja največjo zasebno zbirko fotografije in fotografske tehnologije 20. stoletja v Sloveniji. S fotografijo se ukvarja tudi Mišnica, ki soorganizira Festival fotografije Maribor, uredila pa je tudi temnico.

Lani so zagnali audio in video laboratorij Heklab in Ulično galerijo, Center grafičnih umetnosti že več let dela na področju grafike in tiska. AvlaGT22 je prostor za vizualne umetnosti, na spletnem radiu nastajajo številni podkasti.

Društvo za razvoj filmske kulture je pred kratkim zaključilo zelo uspešno tretjo sezono Letnega kina Minoriti, zdaj bo s projekcijami kakovostnega filma in razpravami o njih nadaljeval na Intimnem odru. Slednji je v zadnjem času postal priljubljeno prizorišče tudi za številne druge dogodke in festivale, domicil pa nudi društvu Moment, ki je za svoje delo lani prejelo tudi sofinanciranje s strani države.

V GT22 domuje tudi neodvisno gledališče

Moment po besedah Nike Bezeljak sledi svojemu poslanstvu razvijanja avtorskega neodvisnega eksperimentalnega gledališča. V novi sezoni med drugim pripravlja tri nove premiere z geslom Koprodukcije za postprodukcijo, med drugim premiero predstave Heroj 3.0. “Želimo si, da bi se čim več igralo. Da stvari, ki jih pripravljamo, vidi čim več ljudi, da se jih ohranja žive,” je dejala.

V GT22 je zaživelo tudi Zvitorepčevo lutkovno paragledališče, ki bo v petek predstavilo svojo prvo premiero. To je avtorski projekt Kozlovska sodba, ki je nastal po motivih zgodbe Josipa Jurčiča. Gledališče, v katerem delajo invalidi, vodi Zavod Razvoj, ki je v GT22 postavil prvi urbani čebelnjak v Mariboru.

Ogromno ljudi skupaj za umetnost

“Ustvarjamo ogromno vsebin, sodelujemo z ogromno festivali, tu gre skozi res ogromno ljudi,” je povzela koordinatorka programov GT22 Ksenija Repina. Kot je dejala, vsi člani skupnosti posvečajo veliko pozornosti pritegnitvi mlajših generacij, ne le kot občinstvo, ampak tudi kot ustvarjalce.

Med drugim so vključeni v program Kulturni dnevnik Narodnega doma Maribor, prek katerega imajo stalne obiske osnovnošolcev. V zadnjih letih so pomemben člen Festivala Lent s svojim programom Fokus s predstavitvami tuje neodvisne scene, nadaljujejo tudi z lani uvedenim Mednarodnim abonmajem mariborskih organizacij (MAMO abonma), ki prinaša šest predstav mednarodnih umetnikov in producentov.