Prav zato si Pogrebno podjetje Maribor iz Skupine JHMB prizadeva, da glavni pokopališči v Mariboru predstavljata odsev mesta, njegove zgodovine, arhitekture in ljudi. Zgodbo mesta pripovedujejo tudi osebnosti, pokopane na obeh pokopališčih.

Z namenom širjenja poglobljenega razumevanja pokopališč so se v Pogrebnem podjetju Maribor odločili pri tem narediti še korak naprej.

Zgodbe osebnosti, pokopanih na pokopališču Pobrežje, skozi oči Toneta Partljiča

V soboto, 3. decembra, ko praznujemo neformalni praznik kulture, ki obeležuje dan rojstva slovenskega pesnika Franceta Prešerna, bodo tudi na pokopališču Pobrežje, kot enem pomembnejših pokopališč Združenja ASCE, na prav poseben način odprli vrata obiskovalcem. V sodelovanju z mariborskim pisateljem Tonetom Partljičem bodo novo večnamensko dvorano na pokopališču Pobrežje obogatili z literarnimi dimenzijami, saj jo bodo napolnili z zanimivimi ljudskimi zgodbami in odlomki o znanih ljudeh, ki so našli tihi dom na tem pokopališču. Družili se bodo na kulturnem večeru – med zgodbami in spomeniki preteklosti.

Tone Partljič, pobudnik načrtovanega kulturnega dne na tako posebnem mestu, je poudaril: »Morda je moja ideja res malce drzna, a če imajo takšne dneve muzeji, galerije in gledališča, zakaj tudi mariborsko pokopališče, ki prav tako na svoj način predstavlja kulturno institucijo in dediščino, s tovrstnim kulturnim dogodkom ne bi vzbudilo pozornosti pri ljudeh. In to na povsem svojstven način.«

Ali poznamo zgodbe Maistrove vdove, o Babičevem grobu, Karpalovu ali morda Herti Haas? Kulturni večer ob druženju s Tonetom Partljičem bo na zanimiv način razkril marsikatero ljudsko zgodbo z znanimi zgodovinskimi osebnostmi. Kulturni program bodo dopolnili tudi z glasbeno točko. Še več, po druženju ob zanimivih zgodbah bodo z njimi nadaljevali tudi ob obisku posameznih grobnih mest teh osebnosti in še tam razkrili nekaj dejstev, ki bodo v soju prižganih bakel obiskovalcem napolnile večer z bogatimi vsebinami in zanimivostmi.

Želijo si, da tovrstni kulturni večeri na pokopališču postanejo stalnica in prinašajo bogato sporočilo o zgodovinski in kulturni dediščini pokopališč tako med lokalnimi prebivalci kot turisti.

Pokopališča so pomemben del kulturne dediščine

Pogrebno podjetje Maribor krepi ozaveščenost o pomenu pokopališč tudi s predstavitvijo pokopališča kot muzeja na prostem, prireditvenega in razstavnega prostora.
»Pokopališča so svojevrsten zapis zgodovine in pogosto celo edini dokaz minulih dogodkov, obdobij in ljudi, ki so tukaj živeli. So pomembni arhitekturni kompleksi in enkratni ‘katalogi’ kiparskih tokov. So osupljive pripovedi o zgodovini mest in celih narodov ter unikatna zrcala okusov in običajev vseh družbenih slojev, ki so se spreminjali s časom in prostorom. Torej pokopališča še zdaleč niso zgolj prostor za pokop umrlih, temveč so pomemben del kulturne dediščine, ki jo je treba ohranjati tudi za prihodnje rodove,« je poudarila mag. Lidija Pliberšek, direktorica Pogrebnega podjetja Maribor.

Ob tem je izrazila zadovoljstvo, da je podjetju uspelo razširiti svojo prepoznavnost iz regionalnega prostora v širši evropski prostor, pri čemer se kot predsedujoči član Združenja evropsko pomembnih pokopališč (ASCE) trudi spreminjati zaznavanje ljudi do pokopališč, da jih razumejo kot muzej na prostem in tudi mesto, zanimivo s turističnega vidika.

Vse meščane, ki želijo izvedeti kakšno zanimivo ljudsko zgodbo in modrost nekaterih pokopanih osebnosti na pokopališču Pobrežje, zato vljudno vabijo na kulturni večer 3. decembra ob 17. uri in prisluhnejo ljudskim zgodbam Toneta Partljiča. Zbrane bo uvodoma nagovorila direktorica Pogrebnega podjetja Maribor Lidija Pliberšek.