Urbani videz hrvaške Reke, široka centralna ulica, pristanišče v središču mesta, bogate avstroogrske zgradbe in industrijski obrati, so bili inspiracija scenografu kultne risanke Baltazar pri ustvarjanju t.i. “Baltazar Grada” (Mesta Baltazar). Prav takšno okolje je odgovarjalo profesorju Baltazarju za njegovo značilno reševanje vsakodnevnih težav »malega« človeka. Čeprav je nastala med leti 1967 in 1971, je risanka poleg Baltazarja neminljivo slavo obljubila tudi hrvaški Reki.

Nenavadno mesto za nenavadnega profesorja

Animirani lik profesorja Baltazarja je eden najbolj znanih filmskih likov, ki so nastali na Hrvaškem. Njegov idejni vodja in glavni avtor je bil Zlatko Grgić, zamisel o seriji zgodb, posvečenih norčavemu in dobrosrčnemu profesorju je podpirala filmska hiša Jadran film. Grgić je 59 epizod posnel skupaj s kopico avtorjev. Eden najpomembnejših med njimi je bil Zlatko Bourek, ki je skrbel za likovno podobo domišljijskega mesta, v katerem živi Baltazar. Nenavadni profesor je namreč potreboval nenavadno mesto.

Bourek je povedal, da je v večji meri zamisel dobil v Reki: »V tistem času sem velikokrat bival v Reki, ki me je vedno znova navduševala kot nadvse urejeno meščansko mesto, s svojo široko in dolgo centralno ulico, ob kateri se na obeh straneh nahajajo velike, lepe starinske zgradbe ter pristaniščem, kjer je veliko število ladij”.

Veliki tovorni pristaniški žerjavi so svoje vratove raztegnili visoko nad stanovanjskimi stavbami. Zraven aristokratske palače so železniške kompozicije, zgradbe celinske arhitekture so zasenčile samo morsko obalo.

Vse to daje Reki skorajda nadrealističen videz, ki je bil kot nalašč kulisa Mestu Baltazar. Bourek se spominja tudi, kako je reška industrija zaposlovala veliko delavcev, ki so verjeli v boljše življenje: »To je bilo odlično za Baltazarja – lik, katerega naloga je bila, da rešuje težave malih ljudi«. Boureku se je zanimiva zdela tudi reška ribarnica, polna meščanskega vrveža. Morje v pristanišču je služilo kot izhodišče za epizodo o alpinistu, ki se je zaljubil v morje.

Animirani junak s svetovno slavo

Tudi Rečani sami so nemara mnenja, da živijo v nenavadnem mestu. Veliki tovorni pristaniški žerjavi so svoje vratove raztegnili visoko nad stanovanjskimi stavbami. Zraven aristokratske palače so železniške kompozicije, zgradbe celinske arhitekture so zasenčile samo morsko obalo. Baltazarja, ki živi v mestu, kot je Reka, imajo radi otroci z vsega sveta. Filmi o njem so bili prikazani na Norveškem, Švedskem, Finskem, Danskem, Italiji, Na Nizozemskem, Portugalskem, ZDA, Avstraliji, Novi Zelandiji, Iranu…