Bolj ali manj poznana bajeslovna bitja ta in prihodnji konec tedna ponovno vabijo na Zagmajškov vrh nad Slovenj Gradcem v deželo škratov. Cilj prireditve Jesensko škratovanje je ohranjati šege in navade, predvsem pa otroke in starše povezati v igri in učenju v naravnem okolju. Glede na izkušnje organizatorji pričakujejo okoli 8000 obiskovalcev.

Liki iz ljudskih pripovedovanj

Jesensko škratovanje, kot so pobudniki iz družine Kragelnik poimenovali zdaj že tradicionalno prireditev v dveh zaporednih jesenskih koncih tedna, je namenjeno otrokom in njihovim staršem, pa tudi vsem drugim obiskovalcem. Ti se na prireditvi srečajo z liki iz ljudskih pripovedovanj in se skozi stare otroške igre, šege in navade, ljudske pesmi in plese ter glasbo seznanijo z načinom življenja dedkov in babic.

Možnost kakovostnega preživljanja prostega časa v naravi v povezavi z duhovnim svetom

Cilj prireditve je ljudem ponuditi možnost kakovostnega preživljanja prostega časa v naravi v povezovanju z duhovnim svetom, poudarek pa je tudi na varovanju okolja in ohranjanju naravnih bogastev, so sporočili iz Kulturno-etnološkega društva dežela škratov, ki organizira prireditev. Pri njeni izvedbi poleg članov družine Kragelnik sodelujejo njihovi prijatelji in krajani Gmajne nad Slovenj Gradcem, skupno pa je v organizacijo dogajanja vključenih okoli 60 prostovoljcev.

Prireditev že od leta 2002

Prireditev so na Zagmajškovem vrhu zasnovali leta 2002 in jo skozi vsa leta nadgrajevali, s tem pa se je povečeval tudi obisk. Poleg družin dogajanje privabi veliko vzgojiteljic in učiteljic z otroki, ki lahko sodelujejo pri gradnji škratovih domovanj iz naravnih materialov, si ogledajo stalno postavitev v škratovem gozdu ali predstavo, sodelujejo pri različnih igrah in delavnicah, se vozijo s škratovim vlakom, lahko pa se tudi zavrtijo na škratovem vrtiljaku.

Dežela škratov nad Slovenj Gradcem pa ne vabi le ta in prihodnji vikend, ko na dogajanju pričakujejo skupno več tisoč obiskovalcev, ampak so najavljene skupine dobrodošle skozi vse leto. Za dogajanje so organizatorji že prejeli več priznanj, izdali so tudi knjigo in uredili pohodniško pot.

 

STA