Creedence Clearwater Revival, med ljubitelji glasbe znana tudi kot CCR, je ameriška rock skupina, ki je preoblikovala glasbeno sceno konca 60. in začetka 70. let prejšnjega stoletja. Zgodba legendarne rock skupine sega v mladostniška leta, ko so šolski prijatelji frontman John Fogerty, basist Stu Cook in bobnar Doug »Cosmo« Clifford prvič sodelovali leta 1959 pod imenom The Blue Velvetts. Tedaj je bil glavni pevec Johnov brat Tom Fogerty, ki je kasneje prevzel ritem kitaro. Creedence Clearwater Revival (CCR) je postalo uradno ime skupine leta 1967. Pred tem so bili znani še pod imenom The Golliwogs, sprememba imena v CCR pa je bila oznanitelj njihovega novega začetka, ko so se vrnili na glasbeno sceno po vojaški prekinitvi.

[[image_1_article_70557]]

Ime kot fraza nima nobenega pomena. Beseda 'Creedence' se nanaša na osebo po imenu Credence Newball, ki je bil prijatelj Toma Fogertyja. 'Clearwater' izhaja iz televizijskega oglasa za pivo Olympia, 'Revival' pa je bil poklon temu, da se je skupina leta 1967 vrnila po triletnem odmoru zaradi prej omenjenih vojaških obveznosti. Beseda namiguje hkrati na to, da za razliko od številnih drugih popularnih rock skupin tistega obdobja v njihovi glasbi skoraj ni bilo elementov psihadelike, temveč so se zavestno usmerili h koreninam in ustvarjali melodije roots in swamp rocka. Čeprav so izvirali iz območja San Francisca, so prevzeli južnjaški stil ter peli o temah, kot so Misisipi, močvirja ipd. 

Glasbeniki so hitro dosegli izjemno priljubljenost in leta 1969 postali prodajno uspešnejši celo od The Beatles. Njihovi koncerti so bili nepozabni, nastopali so na festivalu Woodstock in izdali številne uspešnice, a so se že kmalu po vrhuncu začele pojavljati napetosti med člani. CCR se je uradno razšla 16. oktobra 1972, ponovno pa so se zbrali le za poroko Toma Fogertyja leta 1980. Njegova smrt zaradi AIDS-a leta 1990 je končala kakršnekoli možnosti za popolno ponovno združitev. Nadaljnje razlike med Johnom Fogertyjem in Cookom, Cliffordom so preprečile trojico, da bi skupaj igrala.

[[image_2_article_70557]]

CCR je bila vpeljana v Rock and Roll Hall of Fame leta 1993, John Fogerty pa je zavrnil, da bi igral na odru s Cookom in Cliffordom. Namesto tega je nastopil s skupino vseh zvezd, ki je vključevala med drugim tudi Brucea Springsteena.

Pravi konec ne obstaja, dokler odmeva pesem

Leta 1995 sta Stu Cook in Doug "Cosmo" Clifford po vpeljavi v Rock and Roll Hall of Fame ustanovila Creedence Clearwater Revisited, da bi ponovno zaigrala svoje največje hite. Oboževalci in glasbeni kritiki po svetu potrjujejo, sta Stu in Cosmo našla izvrstne glasbenike. Skupino sestavljajo Dan McGuinness na vokalu in ritmični kitari, večinstrumentalist Steve Gunner ter glavni kitarist Kurt Griffey, ki je v svoji karieri posnel turneje z drugimi znanimi glasbeniki, vključno s člani Eagles, Foreigner, Moody Blues, Wings, Lynyrd Skynyrd, Santana in Journey. Njihova kombinacija, skupaj z ritmično sekcijo Douga Clifforda in basom Stu Cooka, je ohranila izvirni zvok, ki je tako dolgo navduševal občinstvo.

[[image_3_article_70557]]

Glasbena paleta in uredniški izbor

Kljub kratkemu obdobju delovanja je skupina posnela 20 skladb, ki so se uvrstile med 20 najbolj prodajanih singlov v ZDA. CCR je prodal neverjetnih 26 milijonov izvodov albumov le v domovini. Njihov prvi uspešni singel, "Susie Q," je izšel izpod peresa Dalea Hawkinsa, ki je priznan kot pionir swamp rock boogiea. Naslovi, kot so "Proud Mary," "Have You Ever Seen the Rain," "Down on the Corner," "Suzie Q" in "Bad Moon Rising," še danes zvenijo na radijskih postajah po vsem svetu.

Album Green River je tretji studijski album ameriške rock skupine Creedence Clearwater Revival, ki je izšel 7. avgusta 1969 pri Fantasy Records. To je bil drugi od treh albumov, ki so jih izdali v istem letu. Leta 2003 je bil album Green River uvrščen na 95. mesto na seznamu 500 največjih albumov vseh časov revije Rolling Stone in je bil predstavljen v knjigi Roberta Dimeryja 1001 Album, ki jih morate slišati, preden umrete. Vključuje dve izmed najbolje znanih pesmi skupine, "Bad Moon Rising" in naslovno skladbo. Album je bil leta 2006 remasteriran in ponovno izdan na 180-gramskem vinilu pri Analogue Productions.

[[image_4_article_70557]]

Stran ena:

  1. "Green River"
  2. "Commotion"
  3. "Tombstone Shadow"
  4. "Wrote a Song for Everyone"

Stran dve:

  1. "Bad Moon Rising"
  2. "Lodi"
  3. "Cross-Tie Walker"
  4. "Sinister Purpose"
  5. "The Night Time Is the Right Time"