Kot pravi stari pregovor, da je vsako zlo za nekaj dobro, lahko malce ironično pomislimo, da ima tudi zaprtje lokalov lahko nekakšno drugo dimenzijo. Poštna ulica v Mariboru se je namreč prelevila v galerijo na prostem. Skupina petih umetnikov je v sodelovanju z Društvom IndiJanez v izložbah zaprtih gostinskih lokalov razstavila umetniška dela. Izložbe so odstopili lastniki lokalov Piaf, Isabella, Fudo, LeVino in Living Room. Gostinci so bili nad idejo navdušeni in so z veseljem odstopili prostore.

Skupino petih umetnikov sestavljajo Polona Maher, Primož Krašna, Janja Batič, Natalija Juhart in Simona Šuc.

Posredni dialog med umetnikom in gledalcem

Ena izmed avtoric, likovna pedagoginja in grafičarka Natalija Juhart nam je povedala, da sta se o ideji uličnega razstavišča pogovarjala Nina Šulin in Ramiz Derlić, ki sta zadevo dobro zastavila in jo tudi izvedla. Kot je še povedala, so se vsi lastniki lokalov takoj odzvali in jim odprli svoja vrata z največjim navdušenjem. “Dejstvo je, da vsi pogrešamo druženje. Na ta način smo vzpostavili nov dialog. Neposredni med umetniki in gostinci ter posredni med umetnikom in momiodočim gledalcem,” nam je še dejala.

FOTO: IndiJanez

FOTO: IndiJanez

FOTO: IndiJanez

FOTO: IndiJanez

FOTO: IndiJanez

Vsak avtor je svojo izložbo umetnin tudi poimenoval. Kiparka in likovna pedagoginja Polona Maher je izbrala ime Retrovizija, profesor likovne umetnosti Primož Krašna Don’t touch my shopping cart, likovna pedagoginja Janja Batič Tiho gostolenje, Simona Šuc Pokrajina in Natalija Juhart Repeticija.

Ponavljanje določenih procesov dela

Slednja je ime Repeticija izbrala iz večih razlogov. V prvi vrsti zato, ker se kot grafik nenehno srečuje s ponavljanjem določenih procesov dela, predvsem s procesom tiskanja. Na ogled je postavila štiri različne odtise ene plošče oz. matrice, ki kljub identičnemu motivu s svojo barvo podajajo različna sporočila.

Repeticija vsakodnevne rutine malce variira, a nas vse skupaj na nek način povezuje v skupnost, ki se bori proti trenutni situaciji, epidemiji in ukrepom za ustavitev le-te.

Hkrati pa se vse skupaj poveže s ponavljajočimi se dnevi, ki jih doživljamo v trenutni situaciji. Repeticija vsakodnevne rutine malce variira, a nas vse skupaj na nek način povezuje v skupnost, ki se bori proti trenutni situaciji, epidemiji in ukrepom za ustavitev le-te,” sklene Juhartova.

Razstave bodo na ogled do 8. marca 2021. Najboljši čas za ogled je ob sončnih dnevih med 11. in 14. uro, ko v izložbe posije sonce in naredi dela še bolj čarobna.